Oyun İçi Birimler Hakkında

  • Değerli Arkadaşlar,


    Aşağıda birimlerin çalışma sistemleri ve etkin rollerinden detaylı şekilde bahsedeceğim.


    Piyade:

    Oyunun en temel asker birimidir. Ücretsiz üretilir ancak üretim sonrasında yakıt ve tahıl gibi gereksinimlere ihtiyaç duyar. Günü çok ilerleyen haritadaysanız, fazla piyadeniz varsa ve üretiminiz tüketimi karşılamıyorsa askerlik şubesi ve kışlaları kapatarak dengeyi sağlayabilirsiniz.


    Piyadeleri oyun başında önemi çok büyüktür. Diğer konularda daha detaylı nedenini öğrenebilirsiniz. Oyun başında yapmamanız gereken hata piyadeyi gözünüzü karartıp bir vilayete saldırmaya göndermenizdir. Saldırdığınız yerde hisar var ise yüksek miktarda piyade kaybedersiniz. 2. seviye hisardan sonra düşman askerleri gözükmez ve yerinde ? bulunur. Bu nedenle eğer elinizde hisarlı bir yeri alabilecek kadar güç yoksa (toplam güç) saldırmayın. Oyun başında yapılan en büyük hatalardan biridir. Ne kadar ikaz etsekte yeni oyuncular biraz ısrarcı.


    Piyadeler satrançtaki piyon gibidir. Yerine göre kullanırsanız oldukça büyük etki alırsınız. Bununla ilgili birkaç örnek vereceğim.


    Eğer düşmanınız size denizden geliyorsa sahile yerleştirdiğiniz 10 birimlik piyade birliği 100 birimlik düşman birimini yenebilir. Sizin savunmadaki sayınız ne kadar artarsa düşmanınızın birliğini yok etme olasılığınız da yine o kadar artacaktır.


    Süvariler,zırhlı araç, tank, top, ağır tank gibi kara birimleri ayrıca deniz üzerindeyken kruvazör, savaş gemisi gibi birimlerle piyadenizi birleştirirseniz bu fabrika birimleri minimum zarar görürler. Piyadeler bu birimlerin alacağı hasarı üstüne çeker ve sizde bu değerli birimlerinizi korumuş olursunuz.


    Dipnot: Birleşen iki veya daha fazla birimde en yavaş hızdaki birlik hangisiyse onun hızına göre hareket olur. Örn: Savaş gemisi ile piyadeyi birleştirdiğinizde deniz üzerinde piyadenin gideceği hızda birliğiniz ilerler. Eğer düşmandan kaçıyorsanız birliği geride bırakmayı düşünebilirsiniz.


    Piyadelerinizi kamikaze olarak kullanabilirsiniz. Örnek olarak dikkatinizden kaçan bir yere saldırı alıyorsanız ve oraya yetişmek için zaman kazanmanız gerekiyorsa bir kısım birlikle düşmanın önünü kesebilir ve düşmana sayınıza göre zaman kazandırabilirsiniz. Karşıda çok büyük bir güç olmadığı müddetçe her bir raundun 1 saat olduğunu düşündüğümüzde ikinci belkide üçüncü raund gelene kadar siz birliklerinizi çekmek istediğiniz noktaya çekebilirsiniz.


    Süvariler:

    Oyuna sonradan eklenen birimdir. Önceki dönemlerde yoktu. Sanırım çokta dengesini bozmasın oyunun diye çok büyük bir ehemmiyet verilmemiş. En büyük artısı oyun başında her oyuncunun birlikleri eşit sayıda olduğu için ekstra alan açmış olması. Zırhlı araç demir masrafı olduğu için anti olarak bu birim üretilmiş. Avantajı ise saldırı esnasında 2 piyade gücünde atak yapması. Savunmada ise yine 1 birim. Üretimi için kışla gerekmesi tahıl üretimi yüksek olmayan ülkeler için ağır bir yük. Bu nedenle tahıl üretiminiz yüksek değilse çok bulaşmamanızı tavsiye ederim. Bu avantajı kısa vadede kullanmak isterseniz rush bir taktikle saldırmak istiyorsanız özellikle ittifak (klan) savaşlarında işinize yarayabilir. Diğer bir bonusu hızı sayesinde boş gördüğünüz toprakları hızlı toplamanızı sağlar.


    Zırhlı Araç:

    Oyun başında savunma için kullanabileceğiniz ideal birimlerden biridir. Avantajı saldırı esnasında 1 savunma esnasında 2 birim piyade gücündedir. Süvariyi ve zırhlı aracı piyadeyle birleştirmek etkinliğini artırır. Tek başlarına ikisi de çok etkin değildir. Piyadeden hızlı olması yine boş gördüğünüz toprakları toplarken avantaj sağlayabilir. Özellikle hisar bastığınız şehirde piyadeyle birleştirdiyseniz çok rahat edersiniz. İttifak (klan) savaşlarının vazgeçilmez üretilen birimidir. Hem atölyenin 2 seviyesinin birden 33dk sürmesi sonrasında 24 saatte hazır olması hızı ve getirdiği avantaj bakımından tercih edilmesini sağlar.


    Topçu:


    Size özelliklerinden çok bahsetmeyeceğim diğer konuda bahsettim. Kullanabileceğiniz alanlarla ilgili birkaç fikir vereceğim.


    Eğer savaş sizle düşman arasında sıkıştıysa karşınızdaki rakibiniz hisarlarını basıp şehrinde oturuyorsa topçular bu konuda size yardımcı olacaktır. Topun antisi tanklar olsa da tanklar seviye 3 fabrika gerektirirken toplar seviye 2 gerektirir. Ayrıca tankın masrafı ve üretim süresi de uzundur. Bu nedenle kendisini hisarlayan rakibinize karşı uzak mesafeden topunuzla dövmeye başlarsınız. Savaş esnasında olduğunuz için kendisi başka bina üretemeyecektir. Beklediği her süre için asker kaybedecek en nihayetinde hisarından ve şehrinden çıkmak zorunda kalacaktır.


    Topçunun masrafı düşük olup üretimi diğer birimlere göre daha kolaydır. Ancak dikkat gerektirir. Birliklerinizle birleştirirseniz alacağı hasar düşer ancak eğer birimler birbirleriyle göğüs göğüse çarpışıyorsa topçularınız ateş etmez ve onlarda süngü hücumu yapar. Bu durumda topçularınızın hiçbir artısını kullanamazsınız. En etkili çözüm topçularınızı birliklerden ayırarak düşmanı menzil içinde tutup saldırmaktır. Ayırdığınızda yine onu koruyacak kadar birim bırakmanız da önemli. Diğer konuda bahsettiğim gibi topçular hava saldırısına cevap veremediği için uçaklar tarafından çok kolay hedef olabilirler.


    Tank:


    Savunma, saldırı nerde isterseniz kullanırsınız. Ancak tek ve tek tavsiyem kesinlikle piyadeyle birleştirin. Piyadesiz çok avantajları yoktur.


    Topçuların antisidir. Rakibiniz çok topçu bastıysa ve öndeyse tank basıp piyadenizle birlikte gözünüzü kapatıp üstüne yürüyün. Aman ha yukarıda bahsettim hisarlara dikkat tabikide. Hisarlara karşı etkili olsa da yine de bir tank kaybetmek kolay değil. Hem masrafı hemde 4. seviye fabrikada bile topçudan uzun sürede üretilmesi sizi geride bırakacaktır. Topçuya karşı etkisi nedeniyle agresif oynayan topçu basan oyunculara karşı savunmada kalmak için genelde kullanılır.


    Tam olarak mekaniğini tanımlamak istersek gerçek anlamda tanktır. Piyadenizi ve şehrinizi korur. Savaş raundlarının sayısını artırır ve kolayca ordunuzun dağılmasını engeller.


    Ağır Tank:


    Yukarıda saydığım tank özelliklerinin üst versiyonudur. Kesinlikle kullanmanızı tavsiye ederim özellikle savunmada. Topçular ordunuzu gıdıklıyor arkadaşlar bu birim sizin yanınızdaysa. Bu eski versiyonunda böyleydi yeni versiyonda deneme fırsatım olmadı. Ancak özellikleri düşürülse de yine de tanktan daha etkili olduğu muhakkaktır.


    Gözlem Balonu:


    Oyunun en gereksiz birimi bana göre. Aydınlattığı alan sayesinde görüşe sahip oluyorsunuz. Ancak ajanlarla işinizi çözmenizi tavsiye ederim veya bir birim piyadeyi ileri çıkarıp görebildiğiniz alana kadar bakın. Fabrikanızı çalıştırdığınız zamana yazık.


    Avcı Uçağı:


    Bu konuyu açmamdaki temel birimlerden birisi. Sürekli soru geliyor bu ve bombardıman ile denizaltı hakkında.


    Arkadaşlar avcı uçakları bombardıman uçaklarının antileridir. Daha hızlılardır menzilleri daha kısadır ve casusluk faaliyetlerinde de bulunabilirler.


    Etkin kullanma yönleri ise şöyledir:


    Herhangi bir yere saldırdığınızda civarda geçtiği yerlerde bulunan askerleri de ortaya çıkarır. İstihbarat ekranında gönderdiğiniz ajanlar gibi. Temel farkı bunun için gün dönümünü beklemezsiniz bu iş olduğunda görürsünüz. Ayrıca devriye gezdirerek denizde görünmeyen denizaltıları tespit edebilir daha sonra bombardımanlarınızla bu arkadaşları güzelce haklayabilirsiniz.


    İt Dalaşı Hakkında


    Oyunumuzda bildiğiniz gibi her savaş raundlara bölünüyor ve bu raundlarda zarlı usül çalışıyor. Elbette güç olandan yana işler seyretse de bazen şans faktörü üstün gelip garip olaylar yaratabiliyor. Özellikle de karşılıklı devriyeleşen avcı uçaklarında. Uçaklar pahalı üretiliyor ve süresi de uzun bu nedenle 1 tane bile kaybetmek istemeyiz. O yüzden eğer karşı filoyu yok etmek istiyorsanız size tavsiyem direkt olarak havalandığı şehire uçak saldırısı yapmanız. Bombardıman uçaklarının menzillerinin daha geniş olduğundan bahsettik. Bu yüzden bu arkadaşlara menziliniz yetmeyebilir. Ancak onları devriye halindeyken de rahat vurabilirsiniz.


    Avcı uçakları sadece hava birimleriyle çarpışır diye birşeyde yok arkadşalar. Açığa çıkmış savunmasız topçu gördüyseniz veya filonuz fazlasıyla güçlüyse kara birimlerine de güzelce saldırabilirsiniz. Güzel bir etki bırakır emin olun.


    Bombardıman Uçakları:


    Oldukça pahalı ancak fiyatını hak eden bir ürünümüzdür. Pahalı derken üretim maliyetlerini kastediyorum tabi. Düzgün bir filo oluşturursanız (kaç adet olduğunu sormayın saldıracağınız birimin miktarına göre değişir) karşınızdaki kara birimlerine kan kusturursunuz. Ayrıca hızlı oldukları için mobilizasyonu da kolay tabi avcı uçağı gibi. Bombardıman uçaklarında da devriye gezdirebilirsiniz ancak en etkili yöntem bunda da direk saldırı yapmaktır. Avcı uçaklarından uzak durun çok acı tecrübeler yaşayabilirsiniz.



    Dipnot: Uçaklarınız havadayken uçuşa kalktığı şehir düşerse uçaklarınız havada olduğu sürece birşey olmaz. En yakın havaalanına inerler. Ancak uçaklarınız uçmuyorken yakalandıysanız normal birimmiş gibi savaşırlar ve tahmin edebileceğiniz gibi sonu kötü olur.



  • Hafif Kruvazör:


    Savaş gemisinin alt versiyonu. Menzili kısadır. Hızlı (rush) oyun oynuyorsanız kullanabilirsiniz. Genel olarak hızlı saldırıda kullanılır. Birkaç gün sonra savaş gemisi basmayı düşününler genelde tercih etmezler. Uçaklara karşı dayanıksız olmaları ve sürekli aktif olmayan oyuncuların menzil nedeniyle kaçırabileceği birkaç saatte gemiye saldırı geleceğinden korkması nedeniyle kullanılmaz. Ancak online sürenize güveniyorsanız ve iyi mobilize ederim diyorsanız başlangıçta güzel bir baskın yapmanızı sağlayabilir. Kıyıları kontrol altına erkenden alıp rahat çıkarma yapabilirsiniz. -Yukarıda bahsettiğim sahile piyade getirmesini önlersiniz saldırdığınız kişinin-


    Denizaltı:


    Bu birim hakkında sürekli soru geliyor. Gelen sorular üzerinden hem taktiğinden hemde özelliklerinden bahsedeyim.


    Denizaltılar gerçekte olduğu gibi görünmeyen ürünlerdir. Sadece ortak harita veya ortak istihbarat paylaştığınız ülkeler görür. Düşmanlarınız ise siz onlara saldırdığınızda farkederler. Eğer iyi bir denizaltı filosu oluşturduysanız rakibinizi gerçek anlamda bunaltıp daha ne olduğunu bile anlamadan tüm deniz yatırımını boşa çıkarabilirsiniz.


    Ayrıca kendileri görünmeseler de deniz üstündeki menzil alanlarındaki hareketleri görürler. Bu da size güzel bir anlık istihbarat oluşturabilir. Oyundaki istihbaratın önemini anlatmama gerek yoktur sanırım bu kadar yazıdan sonra.


    Denizaltılar sadece devriye gezen uçaklar tarafından farkedilebilir. Ayrıca şans eseri o esnada oradan geçmekte olan düşman birimi olursa savaşa tutuldukları için orada ortaya çıkabilirler. Onun haricinde rahat olabilirsiniz arkadaşlar.


    Savaş Gemisi:


    Tankın denizdeki hali diyebiliriz. Oldukça güçlü ve denizlerde size çok kolaylık sağlayabilecek bir birimdir. Ray topu haricindeki birimlere karşı çok dayanıklıdır. Atış gücü yüksek olup saldırdığı anda hızlı sonuç alır. Özellikle bu birimden fazla üretip filo yaparsanız tek raundda büyük orduları hızlıca harcayabilirsiniz. Tek dezavantajının denizde olması nedeniyle iç kara kısımlarına erişememek olduğunu söyleyebiliriz. Ray topunun hazırlığı uzun sürdüğü ve fazla kaynak gerektirdiği için kontra olarak uçaklar kullanılır bu birime karşı. Ancak piyadeyle savaş gemisini birleştirirseniz uçaklar tarafından da dokunulmaz olursunuz.


    Bu birimle çok kolay kıyılardan çıkarma yaparak menzili çevresinde rahatça gezebilirsiniz.


    Ray Topu:


    Oyunun en baba birimidir kendisi. Üretimi çok meşakkatli olduğu için tercih edilmez. Mobilizasyonu deseniz zaten sıfır. Savunmada çok işe yarasa da olduğunuz yerde çakılı kalmanıza neden oluyor. Sıfırdan üretmek istediğinizde sizden hem demiryolu hem 3. seviye fabrika hemde oyunda en çok lazım olan kaynakları fazlasıyla istiyor. İstenileni veriyor mu? Elbette veriyor. Ancak dediğim gibi bazı mobilizasyon sorunları var. Şöyle ki:


    Demiryolu obüsü her kara biriminin kontrasıdır. Onunla karada boy ölçüşebilecek sadece ağır tank vardır diyebiliriz ki o kadar uzak mesafeden vuruyor ki gelene kadar zaten perişan eder orduyu. Topçu birimi olduğu için havadan gelen saldırılara karşılık veremez. Bu nedenle kontra olarak bombardıman uçakları kullanılır. Bombardıman uçağı saldırdığında vilayete de zarar verdiği için demiryolu hasar görür. Merak etmeyin obüs hasarlı demiryolunda da ateş eder ancak hareket ettiremezsiniz. Hareket etmesi için demiryolunu onarmanız gerekir ki bu da gördüğü hasara göre değişse de ortalama 12 saati bulur. Bu sefer elinizde düşmanı geri itme fırsatınız varsa kaçırırsınız. Ya obüsü geride bırakıp ilerleyeceksiniz ki bu sefer bombardımanın direk hedefi olur, ya da 12 saat bekleyip demiryolunu onarıp tekrar saldırı yememek için dua edeceksiniz. O sıra düşmanın da toparlanacağını hesap etmek lazım tabi.


    Velhasılı kendileri eğer kilit bir vilayeti korumak istiyorsanız oldukça iyi bir silahtır. Kilit vilayetlerde kullanın derim. Veya gücünüzü toplamak istiyorsunuz ve zamana ihtiyacınız var. Bu silah size çok iyi zaman kazandırır. Ve onun gibi yüksek atış güçlü henüz birim yok. Bunları göze alarak kullanabilirsiniz.


    Oyun içi birimler kısaca böyle. Taktik bazlı anlatmaya çalıştım. Birçok yerde özelliklerini vererek sizin hayal gücünüze bırakıyorum. Bu temel özellikler üzerinden farklı varyasyonlar deneyebilirsiniz. Bende aklıma geldikçe düzenlemeyle aktarırım.


    Dipnotlar:


    Bir şehrin düşme süresi onun gelişimiyle doğru orantılıdır. Bir şehirde ne kadar çok yapı varsa dayanması o kadar uzun sürer. En uzun dayanan bina ise hisardır. Hisarın arkasından ekleyeceğiniz her bina askerlik şubesi de dahil şehrin savunma süresini uzatır.


    Birimlerin maksimum sınırları vardır. Bu yeni gelen özellik olup, bu sınırın ötesindeki birimler etkiyi genişletmez yine aynı etkide bırakır. Örnek olarak 150 birim piyadeden sonra eklediğiniz her birimde isterse 1500 olsun aynı 150 birim etkisi gösterir. Bunu savaş alanının kapasitesi olarak düşünebilirsiniz. Bu birimler topçuda 50'dir. Kılavuz ekranından bulabilirsiniz.


    Her birimin savaştığı alana göre farklı saldırı ve savunma bonusu vardır. Birimlerin üzerine tıklayarak detayları görebilirsiniz. Örn. Piyade karada daha hızlı ilerlerken denizde yavaş ilerler. Karada daha yüksek istatistikle savaşırken denizde daha düşük istatistik ile savaşır.


    Savaşlarda zar sistemiyle şans faktörü olsa da büyük oranda istatistik içerir. Toplam güçler üzerinden birimlerin savaşması esnasında hangisinin kazanacağını farkedersiniz. (Şans faktörü savaşın maksimum %20'lik kısmına karar verir)


    Düşman başkentini düşürdüğünüzde kendi ülkenizdeki vilayetlerde moral artışı olurken düşman ülkede moral düşüşünü sağlarsınız. Ayrıca ülkesindeki paranın yarısı size geçer. (Moral oranlarını hatırlayamadım şimdilik)


    İlgili konuları sizlere yardımcı olmak için açıyorum. Lütfen kafanıza takılan soruyu buradan sorun. Özelden cevap vermek hem zaman kaybı oluyor hemde birbirini tekrarlayan soruları buradan tek elden yanıtlayabiliriz.


    Herkese keyifli oyunlar dilerim.

  • Janissary

    Changed the title of the thread from “Savaş Durumları Hakkında” to “Oyun İçi Birimler Hakkında”.
  • Konunuz sanırım S1914 ile alakalı fakat Supremacy 1 bölümünde paylaşmışsınız. Eğer hata varsa taşıyacağım?

    ADL7Eq.png

    Wüstenrabe
    Supremacy 1914 | Main Administrator
    Call of War | Main Administrator

    Conflict of Nations | Senior Game Operator

    Bytro Labs GmbH | Dorado Games | TR Community Support


    Bytro Labs | Supremacy 1914