Yeniler için strateji tavsiyesi , gün gün yapılması gerekenler

  • Selamlar sayın generaller!


    Bu yazı forumdaki ilk paylaşımım olacak ve oldukça heyecanlı olduğumu belirtmem gerek.

    Bu paylaşımı yazma ihtiyacı duydum çünkü karşılaştığım birçok yeni oyuncu hala oyuna başladığında ne yapacağını tam olarak bilmemekte.

    Oyunu tabiri caizse " bodoslama " şekilde oynamakta ve bu sebepten ötürü oyunun mantığını bile kavrayamadan sıkılıp oyunu bırakmakta.

    Bu paylaşımı özellikle yeni ve taptaze oyuncular için yapmaktayım. Özellikle yeni oyunculardan, hiçbir şey bilmeyenlerden ve de öğrenmeye istekli olanlardan okumalarını rica ederim.




    " Negдn'dan tavsiyeler " serimize hoşgeldiniz arkadaşlar.

    Bugün sizlere bir haritaya giriş yaptığınızda gün gün neler yapmanız hangi binaları inşa etmeniz gerektiğine dair tavsiyeler vereceğim.

    Herkes hazırsa haydi başlayalım.
    İlk olarak hangi gün hangi binaları inşa etmeniz gerektiği ile başlayalım.



    1. Gün: Oynamak istediğiniz ülkeyi seçtiniz ve oyuna giriş yaptınız.


    İlk önce kaynaklar kısmına girerek güzel bir kaynak dengelemesi yapınız ( mümkünse hiçbir kaynağınızı eksilen durumda bırakmayınız ), unutmayınız her şey güçlü bir ekonomi ile başlar.


    Sonrasında tüm eyaletlere Görevlendirme ofisi inşa ediniz. ( sürekli olarak asker üretmenizi ve piyade sayınızın artmasını sağlayacaktır )


    Daha sonra ülkenizin ekonomik durumu ve coğrafyasına bağlı olarak bir inşaat planı oluşturun. ( unutmayın planlı olmak sizi bir adım öne geçirecektir )


    Ek olarak planlama konusunda ; çift gelirli vilayetler değerli bir kaynağın üretimini yapıyor ise çift gelirli vilayetlere oynanmasını öneriyorum. ( değerli kaynaklar haritalarda farklılık gösterebilirler. Örneğin 31 kişilik haritalarda Petrol çok kıymetli iken 100 kişilik haritalarda malzeme ve gıda kıymetlidir )

    --> Kısaca her vilayete görevlendirme ofisi , stratejik vilayetlere minimum svy2 kale " duruma göre seviyesi arttırılabilir " , Çift gelirli vilayetlere svy2 atölye " 8. günde fabrikaya yükseltilecekler " , çift gelirli eyaletlere liman , demiryolu , fabrika ve havalimanı diyebiliriz.

    --> Çift geliri olan vilayetlere oynanmasını önermemin sebebi bu vilayetlerdeki kaynak üretiminin normal vilayetlere göre x2 oranında olmasıdır ve Demiryolu liman fabrika gibi binalar bu şehirlerin üretimini belirli orana kadar daha da arttırırlar.


    Herneyse konumuza dönelim , planlamayı yaptınız ve bu planlamaya göre birinci günde inşaat olarak son yapmanız gereken şeyler 8. günde fabrika yapacağınız bölgelere seviye 2 atölye inşa etmek ve stratejik yerlere seviye 1 hisar yapımı için inşaata başlamak olacaktır.



    2. Gün: Çoğu planlamayı ve işi ilk gün yaptınız, bundan sonraki günler böyle rahat olacaktır. Bugün yapmanız gereken inşaatlar sadece Liman ( deniz birimlerinin üretimi için gerekli ) ve seviye 1 olan kalelerinizi seviye 2' ye yükseltmek.


    3-4. Gün: Evet arkadaşlar bugünlerde 3. ve 4. svy hisarların kilidi açılmaktadır. Stratejik yerlere inşa ettiğiniz hisarları ekonomik duruma ve isteğinize göre seviye 3 ya da seviye 4 yapabilirsiniz. Onun dışında yapacak pek birşey yoktur.


    5. Gün: Bugün itibariyle demiryolunun kilidi açılmaktadır. Oluşturduğunuz plana göre demiryolu ( raytopu üretimi için gerekli ) inşaatına başlayabilirsiniz.


    8. Gün: Büyük gün gelip çattı. Arkadaşlar an itibariyle fabrikaların kilidi açılmış bulunmaktadır. Hemen belirlediğiniz svy 2 atölyeleri fabrikaya yükseltmenizi şiddetle tavsiye ederim çünkü ne kadar çok fabrika birime sahip olursanız savaşlarda kazanma şansınız o kadar artar.


    10. Gün: Ortam iyice kızışmaya başlamış olmalı. Seviye 1 fabrikalarınızı seviye 2 ye yükseltmenin zamanı geldi. Ayrıca hızlı bir şekilde mekanize birim üretimine başlamanız ve bunu sürekli devam ettirmeniz gerekmektedir.


    12. Gün: Bu gün pek birşey yok seviye 2 fabrikalarınızı seviye 3 e yükseltmeniz gerekiyor o kadar.


    14. Gün: Fabrikadan ilk birimlerin çıkması ile birlikte ortam çok gergin bir hal almış olmalı zira 14. günde topçusu ve ya kruvazörü olan kendi yumruğunu balyoz sanıyor. Durmak yok, bugün seviye 3 olan fabrikalarınızı seviye 4 e yani son seviyeye yükselteceğiz gün.


    16. Gün: Evet arkadaşlar bugün fabrikalarımız nihayet son seviyeye ulaştılar. Lakin bitti mi? Tabiiki hayır.

    Son olarak 16. Günde uçağın menziline göre belirli aralıklarla belirleyeceğiniz vilayetlere havaalanı inşa etmeniz gerekecek. ( Fabrika olan vilayetlerinize mutlaka inşa ediniz.)

    17. günde havaalanlarınız inşa edilmiş olacaklar. Artık fabrikalarda hava birimlerinin de üretimini sağlayabileceksiniz.

    Hangi gün hangi binayı inşa etmeniz ile ilgili tavsiyeleri aldınız. Haydi şimdi diğer tavsiyeler ile devam edelim.




    Diplomasi: Oyunda ilk günden beri yapmanız gereken önemli bir şeydir. Diplomasi ile birçok şeyi başarabilirsiniz.

    Örneğin ortalığı karıştırarak bölgede güç boşluğu oluşmasını sağlayabilir ve daha sonra bu güç boşluğunu doldurabilirsiniz. ( yani iki oyuncuyu savaştırıp topraklarına konabilirsiniz. Lakin bir yer işgal etmeden önce, işgal sonrası yeni komşularınız olacak kişilerle iletişim kurmayı unutmayınız. Yoksa bu sefer de sizin ülkeniz fazla büyük olduğu için sizin ülkenizin olduğu bölgede güç boşluğu oluşacaktır ve oyuncular bu boşluğu doldurmak için harekete geçeceklerdir.)


    Herhangi birisi ya da birileri ile müttefik olabilir veyahutta koalisyona katılabilirsiniz. Oyuncular ve ya koalisyonlar için belirli kriterleriniz olsun. Haritaya girdiğinizde çevrenize bir göz atın, belirlediğiniz kriterlere uyan ( genelde ben öncelikle sadık sonrasında belirli bir tecrübe seviyesinin üzerinde olmalarına bakıyorum ) oyuncular veyahutta koalisyonlarla iletişime geçin. Kriterlerinize uyan bir koalisyon ise onlara katılmak istediğinizi belirtin. Eğer ortada bir koalisyon yoksa oyuncuları etrafınızda toplayarak kendi koalisyonunuzu oluşturabilirsiniz. Yani diplomatik olarak yalnız kalmamaya çalışın. Herhangi bir koalisyonda olsanız da , hedefleriniz doğrultusunda başka oyuncularla ikili müttefiklikler de oluşturabilirsiniz.




    Kaynak yönetimi ve stok marketi kullanımı: Arkadaşlar haritaya girince birinci günde yapmanız gerektiğinden bahsetmiştim. Kaynak yönetimi ve stok marketi kullanımı oyunda gerçekten önemli bir şeydir. Bunlar birim üretiminizin ve inşaatlarınızın sürekli devam etmesi için önemlidir.


    Size kaynak yönetimi ve stok marketi ile ilgili bir püf nokta vereceğim.


    Mesela ben 100 kişilik haritaya giriş yaptığım zaman:

    Arpanın daha değerli gıda kaynağı olduğunu bildiğimden, gıda tüketimimi olabildiğince balığa yöneltiyorum. Bunu yaparak atıyorum toplam gıda üretimim 0 olsa bile, arpayı +500 balığı -500 yapınca elimdeki daha değersiz olan balık daha değerli olan arpaya dönüşmüş oluyor. Balığım 1k civarı kalınca: Gıda üretimim +0 ise arpayı da balığı da +0 a getirip bırakıyorum, Gıda üretimim + da ise balığı +0 da bırakıyorum, Gıda üretimim - de ise arpayı +0 da bırakıyorum.

    Malzeme konusunda ise ikinci günde iki adet liman inşa etmem gerektiği için limanları inşa edene kadar Malzeme tüketimini olabildiğince çeliğe yöneltiyorum ki limanların kilidi açılana kadar gereken kereste yi üretebileyim.

    Bunun dışında ilerleyen günlerde mesela çeliğin fiyatı 20 oldu kerestenin fiyatı ise 10 ben bu durumlarda Çelik üretimimi en fazla olacak şekilde ayarlamaktayım.

    Diyelim ki toplam malzeme üretimim 0 elimde 1k kereste var ve hiç çeliğim yok. Çelik üretimini maksimuma getirince otomatik olarak atıyorum çelik üretimi +1000 oldu kereste üretimi de -1000. 1 saat sonra 1k keresteniz 1k çelik olmuş olacaktır. 1k çeliği 20k gümüşe satarak, tekrar bu 20k gümüşle 2k kereste alabilir ve bunu devam ettirerek ticaret yoluyla kaynağın üretimi 0 olsa dahi elinizdeki kaynağı arttırabilirsiniz. ( Bunu Gıda, Malzeme, Enerji her alanda kullanabilirsiniz. )




    Savaş ve Ordu: Karada , denizde ve havada çeşitli ordu dizilimleri yapabilir ; farklı taktik ve stretejiler kullanabilirsiniz.

    Hadi biraz bunlara değinelim.




    Kara: Kara birimlerinin üretim maliyeti diğer birimlere göre daha azdır ve kara savaşlarında oldukça etkilidirler.


    Kara ve hava birimlerinden oluşan kombinasyonlar kullanılabilir. Mesela Topçu piyade zırhlı araç ve tank/ağır tanktan meydana gelen kara ordular kurulabilir ve bu orduları hava saldırılarına karşı aktif bir şekilde savunmak için küçük bir

    avcı uçağı filosu kurulabilir. Topçu uzun menzili atış imkanı sağlar , aktif olmadığımız zamanda tank karadan ve denizden zırhlı araç ise havadan gelebilecek saldırılara karşı savunma sağlar. ( Çevimiçi durumdaysak zaten hava saldırılarını avcı uçakları ile karşılayabiliriz ; denizden ve karadan gelen saldırılara karşı çeşitli hamleler yapabiliriz. )

    Ek olarak kıtalar arası savunmalarda deniz birimlerine karşı Raylı top'u etkili şekilde kullanabilirsiniz. Raylı top uzun menzili sayesinde çok uzak mesafelere atış yapabilmektedir.

    Bunun dışında , isteyenler temel saldırı birimi olarak yakın temasta süvariler kullanılabilirler.




    Deniz: Okyanus açıklarında yapılan savaşlarda denizaltılar ve kruvazörlerden oluşan ucuz maliyetli filolarla , zırhlı gemilerden oluşan daha maliyetli filolara kolayca üstünlük sağlayabileceğinizi biliyor muydunuz?


    --> Örneğin 1 zırhlı gemi üretimi için toplamda 20k malzemeye , 15k enerjiye ve 50k paraya ihtiyaç vardır.

    Bu kaynaklara 2 kruvazör ve 2 denizaltı üretebilirsiniz. 2 kruvazör ve 2 denizaltı üretimi için 16k malzeme , 14k enerji ve 70k gümüşe ihtiyaç vardır. 20k gümüş daha fazla kullanılmış gibi gözükse de 5k kaynak daha az kullanılıyor ve bunun 4k sı malzeme. Bu malzemenin 2-3k'sını satsanız dahi 20k gümüşü fazlasıyla karşılayacaktır. Güç konusunda 2 kruvazör ve

    2 denizaltının toplam gücü 2+2+4+4 şeklinde toplam 12 olacaktır. 1 zırhlı geminin gücü 6'dır.


    Taktiğin uygulanışı: Genelde oyuncular karşısında 2 kruvazör varsa ve kendisinin 1 zırhlı gemisi varsa , kaçmazlar.

    En basit mantık güç dengeleri açısından bakarsak 4 v 6'dır ve zırhlı geminin menzili çok daha geniştir.

    Burda düşman size saldırabilir veyahutta siz düşmana saldırabilirsiniz.

    Saldırırken de savunurken de Kruvazör ve denizaltıları koordine hareket ettirmelisiniz.

    Düşman gemisi sizin kruvazörlerinizi bombalamadan 7-10 dakika öncesinde denizaltılar ile zırhlı gemiye kafa atınız. (Böylece düşman tuzağınıza düşmüş olacak ve artık kaçış yok)

    Ardından gelen kruvazörler de zırhlı gemiyi bombalamaya başlayacak.

    Zırhlı gemi ve Denizaltılar yakın temasta bulundukları için rakip Goldmark kullanarak zırhlı gemisinin moralini yükseltmeyecektir. ( Rakip güç olarak 4.0 değere sahip birimlerle çarpışacağını sanarken kendisini 12.0 gücünde birimlerle savaşırken bulur. Savaş sonucunda belki bir Denizaltı kaybederek zırhlı gemiyi batıracaksınızdır. Belki 2. dezaltının da yarım canı gidecektir, belki hiç kayıp vermeyebilirsiniz de, tabi şans faktörüne de bağlı bu ihtimaller.)


    Taktiğin patlayacağı noktalar:

    Düşman, denizaltınızı fark ederse patlayabilirsiniz.

    Gümüş ya da Goldmark kullanarak istihbarat yoluyla denizaltıyı fark ederse (Rakip, Goldmark kullanacaksa, filonuz denizde olduğu için herhangi bir vilayetin yakınında olmadığı için tüm orduları ortaya çıkarması gerekecektir. Bunun maliyeti de 7950 Goldmarktır. Haritaya +200k Goldmark harcayacak birisi değilse bu eyleme kolay kolay yelteneceğini sanmam), zırhlı gemisinin üzerinde devriye atan bir uçak varsa (ki genelde kıyı kesiminde bu durumla karşılaşabilirsiniz, bu yüzden okyanus açıklarında yapılan savaşlarda diye belirttim, okyanus ortasında devriye atan uçak olma ihtimali azdır çünkü menzil yetersiz kalır), denizaltınız zırhlı gemiye yaklaşamadan fark edilir ve ulaşana kadar imha edilebilir.

    Bu hususlara dikkat edildiği sürece gayet etkili bir deniz savaşı taktiğidir.



    Bunun dışında bir yere çıkarma yaparken 3 deniz birimini de aktif bir şekilde kullanabilirsiniz.


    Çıkarma yapacağınız zaman kara birimlerini birleştirecek amiral gemisine ihtiyaç duyarsınız. Bu gemi şüphesiz zırhlı gemi olacaktır. Birçok kara birimiyle birleştirildiği için kruvazör ve denizaltılar tarafından avlanamayacaktır.

    Bunun dışında zaten havaya karşı savunma değeri düşük olan kara birimleri, denizde iyice açık hedef haline gelecektir. Olası bir hava saldırısına karşı filonuzun hava savunmasını arttırmak için içerisine kruvazörler yerleştirebilirsiniz. Ayrıca kruvazörler hızlı ve atik deniz birimleri oldukları için filo çıkarma konumuna doğru ilerlerken gerekli görülen durumlarda filodan ayırıp vur-kaç taktikleri için kullanılabilirler. Bunların yanı sıra birkaç denizaltıyı filonun biraz ilerisinde hareket ettirerek sizi neyin beklediğini erkenden tespit edebilir ve buna göre önlemler alabilirsiniz.


    Bunlara ek olarak çıkarma yaparken donanmayı hava filosuyla desteklemenizi ve hava desteği sağlayabileceğiniz noktalardan çıkarma yapmanızı tavsiye ederim. (Mesela hava desteği sağlayamazsanız, düşman Bombardıman uçaklarını etkili bir şekilde kullanarak tepenizde cirit atacaktır.)

    Hava desteği ile çıkarma yaparsanız, düşmanın hava gücünü baskılayabilir , hava üstünlüğünü elinizde tutarak kıyıdaki savunma hattını bertaraf edebilir ve kolayca çıkarma yapabilirsiniz.


    Ayrıca çıkarma yaparken donanmayı iyice kıyıya yanaştırmanızı öneririm. Herhangi bir düşman birimi karaya çıkan askerlere saldırı için geliyorsa , donanma bu birimleri önceden bombalamaya başlayacaktır.


    Son olarak birimlerin hepsini birden değil de parça parça karaya çıkarmanızı tavsiye ederim. (Geriden görünmeyen bir raytopu saldırısına karşı donanmanızla birlikte biraz piyade bırakabilirsiniz.)


    --> Mesela 100 asker ve 20 topçu birliğiniz var. Önce 40 askeri karaya çıkarın ve kıyıdaki temizlenmiş vilayeti alın.

    Daha sonra 30 asker 10 topçu ve ardından yine 30 asker 10 topçu ile karaya çıkın.

    Çünkü bazen düşman kıyıyı tutamayacağını anlıyor, çok kayıp vermemek için atıyorum sizin bombardıman uçağınızın menzili içerisinde olsa da avcı uçağınızın ve donanmanızın menzilinin yetmediği bir yerde ordusu ile çıkarma yapmanızı bekliyor. (Tabi bu birimlerin üçünün de menzili yetişmiyor da olabilir)

    Bombardımanları yollasanız bile avcı uçağı menzili yeterli değil, bozguna uğrayabilirsiniz. Siz bu birimleri görmüyorsunuz görseniz de savaş sisi veyahutta hisardan dolayı "?" işareti olarak görüyorsunuz.

    Sonrasında siz 100 birim piyade ve 20 adet topçu ile çıkarma yaparken rakip geriden 10 topçu ve 90 piyade getiriyor.

    50 piyadeyi ayırıyor ve üzerinize yolluyor , atıyorum donanma ateş etsede piyade sayısı 40'a indi. Çıkarma yapan birliklere yaklaşınca hemen 5-5-5-5 olacak şekilde ayırarak saldırıya geçiyor.

    Her 5 piyade boyut etkeninden ötürü 6,0 saldırı hasarına sahip oluyor. Bununla birlikte arkadan gelen topcularla da sizin karaya çıkan birimlenizi hatta topçuları ilerleterek zırhlı gemileri bile bombalamaya çalışarak kıyıdan uzaklaşmaya zorlayabilirler.

    Sonuç olarak çıkarma yapmak için getirdiğiniz tüm kara ordunuzu kaybedebilirsiniz ya da çok ağır kayıplar alabilirsiniz ve planlarınız suya düşebilir.




    Hava: Uçaklar oldukça işlevsel olmaları sebebiyle genel saldırı birimi olarak aktif şekilde kullanılabilirler. Ek olarak gözlem balonunun üretim süresi azaltıldığı için o da amacı doğrultusunda aktif ve etkili bir şekilde kullanılabilir.


    Ordularda bombardıman uçaklarını savunacak/düşman avcı uçaklarını bastıracak miktarın biraz üzerinde avcı uçağı bulunması yeterli olacaktır. Bunun dışında genel saldırı birimi olarak bombardıman uçağı aktif bir şekilde rahatça kullanılabilir. Ek olarak ihtiyaç doğrultusunda gözlem balonu hızlı ve kolay şekilde üretilebilir ve kullanılabilir.


    Taktik konusunda öyle çok düşünülecek bir şeye gerek yok. Yer birimlerine saldırırken aktif olmalı ve menzil şaşırtma oyunlarına karşı bombardıman uçaklarınının istediğiniz hedefe gittiğinden emin olmalısınız. Bunun dışında avcı uçakları ile bombardıman uçaklarını olası bir hava saldırısına karşı koruyabilirsiniz. ( direkt saldırı veyahutta devriye komutuyla )


    Bunun dışında balonu da gözlem yapma amacıyla kullanabilirsiniz. Özellikle okyanusa kıyınızın olduğu durumlarda işinize yarayacaktır.




    Arkadaşlar yavaş yavaş sona yaklaşıyoruz. Özet geçmek gerekirse oyunun mantığı domine etmeye dayanıyor. Haritayı domine etmeniz gerek, baskınlık sağlamanız gerek. Baskınlığı sağlamak için 3 çeşit başarıyı elde etmeniz gerekmektedir diyebilirim

    ( Ekonomik, Diplomatik ve Askeri ). Bu üçünü de başarırsanız muhtemelen haritada baskınlığı sağlarsınız ve oyunu kazanırsınız. Ek olarak belirtmek isterim, ekonomik olarak başarılı olursanız yüksek oranla diğer iki başarı da peşinden gelecektir ( Ekonomik olarak ne kadar çok başarılı olursanız o kadar kaynağa sahip olursunuz. Ne kadar çok kaynağa sahip olursanız o kadar güçlü olursunuz, güçlü ordunuz olur. Ne kadar çok güç kazanırsınız oyuncular o kadar sizinle oynamak ister etrafınızda toplanırlar, yani diplomatik anlamda da başarı elde edersiniz.)


    Evet sayın generaller bu paylaşımın sonuna gelmiş bulunuyoruz. Sizlere bildiğim ve çoğu haritada uyguladığım stratejimi genel hatlarıyla anlatmış bulunuyorum. Unutmayın bunlar tamamıyla benim düşüncelerim ve fikirlerimdir. Yani size hiçbir şeyi garanti etmiyorum. Umarım bu yazdıklarım işinize yarar. Bir sonraki paylaşımda görüşmek üzere, sizleri seviyorum.


    Son olarak herkese iyi oyunlar dilerim!

  • Negдn

    Approved the thread.
  • Güzel yazı olmuş, ellerine sağlık. Şöyle ufak bir tüyo da ben vereyim. Mapte Sauron adlı bi oyuncu size yazabilir, müttefiklik ya da bak şu devlete saldır kârlı çıkarsın vb... söylemlerle sizi dolandırmaya çalışabilir, gördüğünüz yerde koşarak uzaklaşın :D

  • Negдn

    Changed the title of the thread from “Yeniler için genel strateji tavsiyesi” to “Yeniler için strateji tavsiyesi , gün gün yapılması gerekenler”.