Oyundaki ekonomi mantığı

  • Selamlar sayın generaller!


    Bu yazı forumdaki ilk paylaşımım olacak ve oldukça heyecanlı olduğumu belirtmem gerek.

    Bu paylaşımı yazma ihtiyacı duydum çünkü karşılaştığım birçok yeni oyuncu ekonomi mantığını karışık bulmakta ve kavrayamamakta.



    O zaman izninizle oyuncuların en çok yaptığı hatalardan başlayalım.


    Bir çok oyuncu haritaya ilk girdiği zaman görevlendirme ofisi kurmamakta veya devre dışı bırakarak ekonomik açıdan iyiye gitmeyi planlamakta ancak bu mümkün değildir çünkü zaten fazla bir kaynak tüketmemesine rağmen otomatik olarak piyade üreterek ülkenize önemli bir katkı sağlamakta.


    Bazı oyuncular ise görevlendirme ofisine ek olarak sırf daha hızlı piyade ürettiği için bir çok şehrine kışla inşa etmekte bu çok yanlış bir tutumdur çünkü piyade güçlü bir birlik olmamasına rağmen hızlandırmak için kurduğunuz kışla extra olarak çok fazla tahıl tüketmekte ve bu ekonominizi en kötü açıdan etkileyecektir. Peki ya diyelim kurduk ne yapacağız binayı yıkabilir miyiz? Hayır binalar yıkılamaz ancak kışlayı devre dışı bırakarak bu ekonominize verdiğiniz yükümlülüğe son verebilirsiniz.


    Bir çok şeyin bir bedeli olduğu gibi binaların da tükettiği kaynaklar vardır örnek olarak kışlanın tahıl demir yolunun kömür tüketmesi gibi, bu dengeye dikkat etmelisiniz. Diğer oyuncular gibi birliklerim hızlansın diye 5. günden oyunun başında her yere demir yolu yapmamalısınız. (Demir yolunu çift kaynaklı vilayetlere inşa ederek sağladığı üretim bonusundan yararlanarak ekonominizi rahatlatabilirsiniz.) ilerleyen zamanlarda kömür değersizleşeceğinden her yere inşa edebilirsiniz.


    Casuslar düşmanlarınız üzerinde etkili olduğu gibi ciddi bir anlamda gümüş tüketmektedir oyunun başında gümüş üretiminiz henüz gelişmemişken çok fazla casus işe alıp görevlendirirseniz bu ekonominiz için pek de iyi olmayacaktır.



    Ekonominizi etkileyen faktörler ve nasıl doğru kullanmalısınız


    Fazla vilayet veya yanlış vilayet fethetmek:
    Bir vilayeti fethetmenin üretimi arttırdığını biliyorsunuzdur eminim ki ancak bir çok oyuncunun hata yaptığı kısım fethedilen vilayetler her kaynaktan 800 birim tüketmekte yani yeni aldığınız tek üretimli bir vilayet size zarar verebilmektedir bu yüzden bir anda ülkenizin sınırlarını genişletmemeniz gerekmekte ayrıca isyanlarla başa çıkarken de zor duruma düşebilirsiniz. Peki ya yanlış vilayet fethetmek nedir? Burada yanlış vilayet diye tabir ettiğimiz şey aslında sizin amacınıza ters düşen vilayetlerdir peki ya vilayetlerin arasındaki farklar nedir ne gibi amacınıza uygun olmayabilir. Her vilayetin ürettiği kaynak farklıdır örneğin demir üreten ve tahıl üreten gibi, ayrıca aynı kaynakta olsa ikiye ayrılır vilayetler, tek gelirli ve çift gelirli vilayet isimden de anlaşılabileceği üzere çift gelirli vilayetler daha fazla kaynak üretebilmekte o yüzden daha önemlidir. Amaç konusuna gelirsek burada bahsetmek istediğim şey sizin eğer enerjiniz eksideyse ve ekonominiz bozuluyor ise gidip gıda vilayeti fethetmek hiçbir işinize yaramaz hatta ekonominiz daha da bozulacaktır. Bunun sebebi ise ele geçirdiğiniz gıda vilayeti gıda üretimi yaparken aynı zamanda her kaynak türünden günlük olarak 800'er ton tüketmektedir. Yani sonuç olarak enerji tüketiminizde artış yaşanacaktır.


    Kıtlık Yönetimi:

    Herhangi bir kaynağınız eksilen ( - ) durumdaysa ve rezervi 0'sa , kıtlık yaşarsınız.

    Aslında bu durum için söylenecek pek bir şey yok. Kıtlığın ne olduğunu iyi bilmeli ve kırmızı renkli / ( - ) durumda olan kaynağımızın rezervinin 0 olmamasına dikkat etmeliyiz.


    Kıtlık hakkında bilinmesi gerekenler:

    • Kıtlık eyalet morallerinizi kötü yönde etkiler ve kıtlık boyutuna göre ülke moralinde azalma yaşanabilir.
    • Kıtlığı yaşanan kaynağın tüketimini yapan binalara sahipseniz , bu binalar hasar alabilirler.
    • Buğday kıtlığı yaşanması durumunda organik birimler üzerinde doğduğu eyaletin moralinden düşük morale sahip olacak şekilde doğabilirler.
    • Petrol kıtlığı yaşanması durumunda seferberlik yüzdesi azalabilir.

    Peki ya kıtlığı nasıl yönetebiliriz?

    Ülkenizde kıtlık olmasını istemiyorsanız veya kıtlık baş göstermiş ise bundan kurtulmak aslında çok kolay.


    ilk önce kaynaklar kısmından kaynak vergilendirmesini doğru ve eşit ayarlamalısınız çok dengesiz olmaması gerekmekte.

    Bu ayarlamaları yaptınız ancak bazı kaynaklar hala eksi ( - ) durumunda o zaman ilk önce vilayete inşa ettiğiniz yapıları kontrol etmelisiniz örneğin gıdanız bir türlü dengelenmiyorsa daha önceden kurduğunuz kışla var mı diye bakabilirsiniz eğer varsa maalesef bunu yıkamazsınız ancak devre dışı bırakarak tahıl tüketimini engelleyebilir ve vergilendirme sayesinde balık ile gıdanızı dengeye sokabilirsiniz. Buna bir başka örnek olarak demir yolunun kömür tüketmesini verebiliriz.

    Binaların tüketimi sonucunda olmadığına emin olduğunuz zaman ve kaynak üretimini arttıramıyorsanız borsada ticaret yaparak veya diplomasi kısmından diğer oyuncularla kaynak alışverişi yaparak kaynağınızın 0 olmasını engelleyebilir ve kıtlıktan geçici olarak kaçabilirsiniz.

    Unutmayınız: kıtlıktan kaçınmanın en iyi yolu o kaynağın üretimini arttırmaktır.


    Moral / kaynak ilişkisi:

    Bu başlık altında size vilayet moralinizin üretime nasıl etki ettiğini ve üretimi arttırmak için neler yapmanız gerektiğini anlatacağım.


    Vilayet morali ve yaptığı üretim doğru orantılıdır vilayetin morali ne kadar fazla ise o kadar kaynak üretecektir. Bu yüzden vilayet moralini arttırmanız gerekmekte peki bu nasıl olabilir?

    Eyalet moralini etkileyen faktörler: Eyalet düzeni , Başkente olan uzaklık , Komşu eyaletlerin morali , Düşman komşular , Kaynak kıtlığı , Binalar , Savaş halinde olunan ülke sayısı , Eyalet üzerinde savaş yaşanması ve Eyalette bulunan düşman birlikler

    • Eyalet düzeni: Bir eyalet , 102 moralinde sabittir. Eyalet Düzeni ; moral bundan daha yüksek veya daha düşükse , eyaleti tekrar istikrarlı hale getirmek için uygulanır.
    • Başkente olan uzaklık: Başkent binasından uzakta bulunan eyaletlerin morali olumsuz etkilenir.
    • Komşu eyaletler: Her bir eyaletin morali , komşusu olan eyaletlerin moralinden etkilenmektedir. Komşu eyaletlerin morali
      ( +%80 ) ise bu etki olumlu ; ( -%80 ) ise bu etki olumsuz olur.
    • Düşman komşular: Düşman eyaletlerle komşu olan eyaletlerin morali olumsuz yönde etkilenir.
    • Binalar: Bazı binaların inşa edildikleri eyaletin morali üzerinde olumlu etkisi olur. ( Kale , Demiryolu , Liman , Fabrika )
    • Kıtlık: Bir kaynağın rezervi azalan durumdaysa ve tükenmişse , vilayet morali olumsuz yönde etkilenir.
    • Savaş halinde olunan ülkeler: Savaş halinde olunan her ülke , eyaletlerin moralini günlük olarak ( -%5 ) etkiler. Beş veyahut daha fazla ülkeyle savaş halinde olma durumunuzda , bu etki ( -%25 ) oranında sabitlenir.
    • Eyalette savaş yaşanması: Eyalet üzerinde yaşanan savaşlar , eyalet moralini olumsuz yönde etkiler.Eyalette bulunan düşman birlikler: Eyalet üzerinde bulunan her bir düşman biriminin , gün dönümünde eyalet moraline etkisi( -%1 ) oranındadır. Eyalet üzerinde 30 veya daha fazla düşman biriminin bulunduğu durumlarda , bu etki ( %30 ) oranında sabittir.

    Bu linke basarsanız daha önce forumda yazılmış olan ve daha detaylıca üretim nasıl artar yazısını göreceksiniz: LİNK



    savaş durumu:

    Girmiş olduğunuz savaşlar size yeni vilayetler kazandırmasının yanında ekonominizi kötü yönde etkileyecek sonuçlar doğurabilir bunların başında uzun süreli savaş halinde kalmak vardır örneğin bir çok oyuncu haritaya ilk girdiği zaman bir devlete savaş ilan eder ve günlerce savaşır bu süre gitgide uzar ve zaten gelişmemiş bir ekonomisi olduğu için kaynakları açık vermeye başlar sanayileşemez ve diğer devletlerden geri kalmış olur savaştan sonunda çıkmış olsanız da bir bakmışsınız diğer devletler sınırınıza raylı top getirmiş sizin elinizde sadece birazcık demir var. Oyununuzun böyle bir hal almasını istemiyorsanız moralinizi doğrudan etkileyen savaş durumuna dikkat etmeniz gerekmekte.

    Hemen yukarıda yazdığım gibi: Düşman komşular             Savaş halinde olunan ülkeler            Eyalette savaş yaşanması      Eyalette bulunan düşman birlikler bu faktörler moralinizi ilgilendirdiği için üretiminizle doğrudan bağlantılıdır.

    Ayrıca oyunda yolsuzluk kavramı da şehir moralini azaltan bir diğer etkendir. Peki azaltmak için ne yapılabilir?


    Yolsuzluk yani başkente olan uzaklığın etkisini minimuma indirmek için başkentinizi ülke topraklarınızın merkezindeki bir şehre taşıyabilirsiniz.


    Savaş hali moralimizi düşüreceğinden başka ne bilmemiz gerekmekte:

    Bir ülkeyle savaşta olmak onunla borsada ticaret yapamamanız anlamına gelmekte bu yüzden belki de iyi bir fırsat kaçırıyor olabilirsiniz.

    Savaş yaptıkça ülkelere karşı olan tutumunuzdan dolayı populerliğiniz düşecektir bu yüzden bazı bot ülkeler size ticari ambargo uygulayabilir. Bu da borsadaki ticaretleri etkileyecektir ve düşükten al pahalıya sat tekniğini uygulamanıza mani olacaktır.


    Vergilendirme ve kaynakların amacı:

    Supremacy 1914'te, üç farklı kaynak kategorisi bulunmaktadır: Gıda, İnşaat Malzemeleri ve Enerji.

    Her kategori birden fazla kaynak türünden oluşur. Yani, her kategorinin bakım gereksinimlerini o kategorideki herhangi bir kaynak türü ile karşılayabilirsiniz.

    Bu, ihtiyaçlarınıza uyacak şekilde her kategorideki kaynak tüketiminizi vergilendirme yoluyla ayarlamanıza olanak tanır.

    Vergilendirmeyi ayarlamak için: pc oyuncusu iseniz sol taraftan kaynaklar bölümüne mobil oyuncuysanız aşağı taraftaki bölümden arayüzüne girmeniz gerekmekte. Girdikten sonra sizi 3 kategorili bir alan karşılamakta ilki gıda, ikincisi ve altındaki malzeme, onun altındaki ve sonuncusu enerji kısmıdır. Bu ayarlamaların mantığı çok basittir eğer butonu sağ tarafa çekerseniz vergi yüzdesi artacak ve tüketiminiz o kaynak için yükselecek diğer kaynak için düşecektir.

    Ancak bunları sadece kendi kategorisi içinde yapabilirsiniz örneğin gıdadan yüksek vergi almanız petrole hiçbir etki etmeyecektir.

    Peki bu vergilendirme konusunda ne gibi bir amacımız olabilir?

    Vergilendirme doğrudan bir kaynak için rezerv oluşturmamızı sağladığı için ihtiyaçlarımız doğrultusunda kullanabileceğimiz en kolay yoldur örneğin oyunun başlarındasınız ve sınırınızdaki devlet size bölgenize yakın bir yerde asker toplamakta sizin kale yapmak için demire ihtiyacınız var diyelim o zaman yapmanız gereken şey odun vergisini arttırarak kale yapımı için daha fazla demir üretmek.

    Bir farklı yönü de borsada iyi bir ticaret yapabilmek içindir (borsada kaynak fiyatları arz-talep üzerinden fiyatlandırıldığı için haritadan haritaya değişkenlik gösterebilir.) örneğin tahıl pahalıysa balık vergilendirmesini arttırarak (eksiye düşmeyecek şekilde) tahıl fazlalığı oluşturabilir ve bunları borsa aracılığıyla gümüşe dönüştürebilirsiniz.

    Buna benzer bir farklı yolu ise müttefiğinizin bir kaynaktan üretimi çoksa size vermesi karşılığında anlaşma yapıp

    vergilendirmeyi yükselterek diğer kaynaktan üretebilir ve böylece kaynaklarınızı dengeleyebilirsiniz.

    Bazı kaynaklar üretimde önemli rol oynamakta bu yüzden vergilendirme sistemiyle oyundaki güne ve konumunuza göre bir plan oluşturabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse suya bir bağlantısı olmayan bir ülkede liman yapmayacağınız için çok fazla odun ihtiyacınız olmayacaktır fabrika için gerekecek olan odunu da müttefik devletlerden alabilirsiniz böylece demir üretiminizi daha çok geliştirebilir ve demir gerektiren kara birliklerine daha rahat yoğunlaşabilirsiniz gün ilerledikçe uçak üretimi için vergilendirmeyi değiştirebilir ve odun basmaya başlayabilirsiniz.



    Burada ise kaynakların kullanımına ve eksikliğindeki sonuçlarına bakabilirsiniz.


  • Negдn

    Approved the thread.