OYUNU OYNARKEN SIKÇA YAPILAN YANLIŞLAR


  • Selamlar Sayın Generaller,

    Bu paylaşımda başlıklar halinde oyuncuların sıkça yaptığı yanlışlara değineceğim.

    Oyunu oynarken bir şeyleri eksik veya yanlış yaptığınızı düşünüyorsanız bu paylaşıma göz atabilirsiniz.

    Paylaşıma eklenmesini istediğiniz bir başlık olursa oyun ve forum üzeriden üzerinden [ Negдn ] hesabıyla ya da discord üzerinden [ Negan#3915 ] hesabıyla iletişime geçerek bana ulaşabilirsiniz.

    Bunun yanı sıra isterseniz konuyla ilgili aşağıya kendi yorumunuzu da bırakabilir ve yapılmasını yanlış bulduğunuz şeylere değinebilirsiniz.



    OYUNU OYNARKEN SIKÇA YAPILAN YANLIŞLAR

    Kaynakların plansızca, bir çırpıda harcanması: Birçok oyuncunun oyun turuna girdiği zaman yaptığı en temel yanlıştır. Oyuncular oyun turuna girer girmez hemen hemen her şehre yapılar inşa ederler ve de üretim yapmaya başlarlar. Bunun sonucunda ilerleyen günlerde ciddi kaynak sıkıntılarıyla karşılaşırlar.

    Örnek: 31 kişilik bir öğretici haritaya giriş yaptık. Haritaya girer girmez 10 şehrimizin hepsine birden seviye 2 atölye inşa ettik ve de zırhlı araç üretimine başladık. Elimizdeki kaynaklarla bu işlemi bir belki ikinci bir kez daha tekrarlayabiliriz, sonrasında kaynaklarımız tükenecektir ve 8. oyun günü geldiğinde herkes fabrika inşa ederek sanayileşirken biz ortada kalacağız.
    Tavsiyem: Haritaya giriş yaptığınız zaman bir inşaat ve üretim planı oluşturun. Kaynakları yapacağınız inşaat ve üretimlere göre idareli şekilde harcayın. Önerim çift gelirli şehir sayınız kadar atölye ve fabrika yapmanız yönünde (duruma göre sayı artıp azalabilir). Ayrıca bu atölye ve fabrikaları duruma göre çift gelirli ya da tek gelirli şehirlerinize inşa edebilirsiniz. Son olarak aşırı şekilde zırhlı araç üretimi yapmayınız, ihtiyacınız doğrultusunda üretim yapınız.


    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


    Gereğinden fazla kışla inşa etmek: Birçok oyuncu piyadelerin kışla tarafından üretildiği yanılgısına düşerek veya kışlaların piyade üretim hızını arttırması sebebiyle bolca kışla inşa etmektedir. Bunun sonucunda çeşitli gıda problemleriyle karşılaşmaktadırlar çünkü kışlalar yüksek miktarda buğday tüketimi yapmaktadır.

    Örnek: 31 kişilik bir öğretici haritaya giriş yaptık ve de haritaya girer girmez 10 şehrimizin hepsine birden seviye 1 kışla inşa ettik. Sahip olduğumuz 10 şehrin günlük gıda tüketimi 8.000 tondur ve başlangıçta sahip olduğumuz 100 piyade de günlük olarak 2.000 ton buğday tüketmektedir. Yani kışlalar sayesinde günlük 10.000 ton gıda tüketimimizin üzerine bir 10.000 ton daha eklemiş olduk ve bu durum gıda zengini bir ülke dahi olsak çok ciddi gıda problemleri yaşamamıza sebep olacaktır.

    Tavsiyem: Gıda zengini bir ülke değilseniz kışla inşa etmeyiniz, hatta gıda zengini bir ülke olsanız da kışla inşa etmeyiniz. Birçok oyuncu bolca kışla inşa etmek gibi bir hata yaptığından stok marketindeki buğdayın birim fiyatı hızla artacaktır. Kışla inşa etmeyerek elinizde biriken gıdayı satabilirsiniz. Elde ettiğiniz gümüşle mekanize birimlerin üretimi ve inşaatlar için gerekli olan demir odun petrol gibi kaynakları satın alabilirsiniz. Unutmayınız "mekanize birimler her daim organik birimlerden daha üstündür.".


    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


    Oyunun ilk gününde veya ilk günlerinde savaşmak: Oyuncuların çoğu oyun turuna giriş yapmasıyla beraber savaşmaya başlar. Bu durumun sonucunda ekonomileri bozulur, çokça kayıp verirler ve de ülkeleri saldırıya açık hale gelir.

    Örnek: 31 kişilik bir öğretici haritaya giriş yaptık ve de haritaya girer girmez başka bir ülkeyle savaşa tutuştuk. Öncelikle savaşırken bazı dezavantajlara sahip olacağız. Bu dezavantajlar şunlardır:

    • Piyadelerimizin hızı 36 km/s'tir ve birliklerimiz düşman topraklarında bulunduğu için az an önce belirtmiş olduğum hızın da %35'lik bir kısmını kullanabilecekler. Bunun yanı sıra oyun turunun başında ordularımızın can puanı yüzdesi %66'dır. Ordularımız düşman topraklarında ilerlemekte olduğundan gün geçtikçe can puanı yüzdesi azalacaktır ve bu %60'ın altına indiğinde buna bağlı olarak ordularımızın hızı daha da azalacaktır. Kısaca ordu hareketleri çok yavaş ve süreler çok uzun.
    • Oyun turunun başında tüm orduların can puanı seviyesi %66'dır. Düşman bölgesine saldırdığımızda savaştan dolayı ordularımızın morali daha da azalacaktır. Ayrıca savaş kesin olarak bir gün içerisinde bitirilemeyeceği için düşman ordusu her yeni güne kendi topraklarında girerek moral kazanırken, bizim ordumuz her yeni güne düşman topraklarında girerek moral kaybedecektir. Bunun yanı sıra "Düşman şehirlerinden birisini işgal ederek orduyu yeni güne girerken bu şehirde bulundursak olmaz mı?" derseniz; Bunu yapsak da şehri yeni işgal ettiğimiz için şehir morali az olacak ve ordumuzun morali yeni güne düşman şehrinde girilmesi durumuna göre daha fazla azalacaktır. Ordu moralinin azalmasına bağlı olarak ordunun can puanı ve saldırı & savunma gücü de azalacaktır.

    Bu dezavantajlara rağmen savaşı kazandık, şehir sayımızı 10'dan 20'ye yükselttik ve artık iki büyük probleme sahibiz. Bunlardan birincisi savaşta çok fazla asker kaybettik ve artık elimizde kalan az miktarda askerle 20 şehri savunmamız gerekiyor. İkincisi ise yeni fethettiğimiz şehirlerin moral seviyeleri henüz çok az ve bu yüzden ürettiklerinden daha fazla kaynak tüketiyorlar, yani ciddi kaynak sıkıntıları hatta kıtlık durumuyla karşı karşıyayız.

    Sonuç olarak kazanmış olsak dahi oyunun başında savaşmamız bize pahalıya patladı, artık ekonomik problemler ve güvenlik sorunları yaşıyoruz.

    Tavsiyem: Oyunun ilk günlerinde hemen savaşa tutuşmayınız. Çevrenizde yaşanan olayları yakından takip ederek işgal için fırsat kollamalısınız. Mesela oyunun ilk günlerinde savaşa tutuşan iki oyuncunun yorgun düşmelerini bekleyerek, doğru zaman geldiğinde birini ya da her ikisini de işgal edebilirsiniz. Çevrenizde böyle bir ortam oluşmamışsa bile diplomasi yeteneğinizi kullanarak bu ortamı siz yaratabilirsiniz. "Zayıf düşen devlet yok olmaya mahkumdur." bunu unutmayınız.


    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


    Kale bulunan şehre yakın temaslı saldırı yapmak: Bu yanlışı genel olarak yeni oyuncuların tamamı yapmaktadır. Kale bulunan şehre yakın temaslı saldırıların sonucunda oldukça fazla kayıplarla karşılaşılması kaçınılmazdır.

    Örnek: Sınırımızdaki düşman şehrinde seviye 1,5'in üzerinde kale bulunduğundan orada kaç asker bulunduğunu bilemiyoruz ve göremiyoruz (seviye 5 kale bulunuyor diyelim). Şehre istihbarat ajanı yollama kararı aldık ve ajan raporları elimize geçtiğinde şehirde sadece 12 piyadenin bulunduğunu öğrendik. Bizim ise sınırda savaşa hazır halde bekleyen 50 piyademiz var. Kalenin seviyesini hiç umursamadan bu 50 piyadeyi düşmanın şehrine doğru hücuma yolladık. Savaşın sonucunda muhtemelen hücuma yolladığımız tüm askerlerimizi kaybedeceğiz ve rakibin kaybı sadece 3-5 piyade olacaktır. Bunun gibi bir ya da birden fazla hezimet yaşamamız durumunda savaşta sıkıntılı bir duruma düşebiliriz, ek olarak düşmanın kendine olan güveni artacak ve iyi bir general olmadığımız söylentisi tüm dünyaya yayılacaktır.
    Tavsiyem:

    Bir şehirde kale varsa ve merkezdeki garnizonu ( ? ) işareti olarak görünüyorsanız, o şehrin merkezindeki garnizona hiçbir şekilde menzilli olmayan (yakın temaslı) saldırı yapmayınız. Ancak şehir merkezindeki garnizonun 1-2 piyadeden oluştuğunu düşünüyorsanız ve bundan eminseniz, çok daha fazla kuvvet kullanarak saldırı yapabilirsiniz. Yine de elinizde menzilli saldırı yapma imkanı varsa, bunu kullanmanızı tavsiye ederim.

    Bir şehirde kale varsa ve de merkezinde bulunan garnizonun birim türü & sayısı görünüyorsa, bu şehirde seviye 0,5 ya da seviye 1 kale var demektir. Bu şehrin merkezinde bulunan garnizona duruma göre menzilli olmayan saldırı yapabilirsiniz, size kalmıştır. Yine de elinizde menzilli saldırı yapma imkanı varsa, bunu kullanmanızı tavsiye ederim.

    Menzilli saldırı yapabilen birimler; Topçu, Raylı Top, Hafif Kruvazör, Savaş gemisi. (Uçaklara tıkladığınızda menzil belirse de, bu menzil saldırı değil uçuş menzilidir. Yani uçaklar menzilli saldırı yapamazlar. Zaten bunu hedefe doğru uçarak ya da karadan ilerleyerek yaklaşıp saldırmalarından anlamış olmalısınız.)


    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


    Farkında olmadan kıtlık yaşamak: Yeni ve deneyimsiz oyuncuların birçoğu kıtlık yaşasa da bunun farkına dahi varmaz. Bunun sonucunda ise ciddi kaynak problemleriyle ve isyanlarla karşı karşıya kalırlar. Hatta kıtlık geri dönüşü olmayan bir boyuta ulaştığı zaman, ülkeleri bu sebepten dolayı yıkılabilir ve oyun turuna erkenden veda edebilirler.

    Örnek: 31 kişilik bir öğretici haritaya giriş yaptık ve çeşitli sebeplerden dolayı bir ya da birden fazla kaynak alanında sıkıntılar yaşamaya başladık. "En fazla ne olabilir ki!" diyerek bu durumu görmezden geldik. Bunun sonucunda sıkıntılarımız daha da büyüyerek arttı ve hayırlı olsun, artık kıtlık yaşıyoruz.

    Birinci gün; Kıtlık yüzünden günlük olarak tüketmemiz gereken kaynak miktarının ancak %90'ını karşılayabildik. Kıtlık yüzünden ülke moralinde azalma oldu ve buna bağlı olarak da üretim azaldı. "Alt tarafı üretimde ufak bir azalma yaşandı, fazla abartmaya gerek yok, değil mi?"

    ** gün; Kıtlığı görmezden gelmeye devam ettik ve azalan üretim miktarıyla birlikte kıtlığın şiddeti biraz arttı. Bu gün için günlük olarak tüketmemiz gereken kaynak miktarının %70'ini karşılayabildik. Sonuç olarak kıtlığın şiddetlenmesiyle birlikte moralimiz önceki azalışa göre biraz daha fazla azaldı ve üretim miktarımızın önceki azalış miktarına göre biraz daha fazla azaldı. "Paniğe gerek yok her şey kontrol altında, kendi kendine düzelecektir sanırım..."

    ** gün; Bir gün daha kıtlığı umursamamaya karar verdik ve artık üretimin de iyice azalmasıyla birlikte kıtlık tehlikeli boyutlara ulaşmış gibi görünüyor. Bu gün için günlük olarak tüketmemiz gereken kaynak miktarının sadece %40'ını karşılayabildik. Sonuç olarak ülke moralinde ve buna bağlı olarak kaynak üretim miktarında çok ciddi bir azalmayla karşı karşıya geldik.

    ...

    ** gün; Artık şehirlerin üzerinde dumanlar yükselmeye başladı ve her gün sayısız isyanla karşılaşıyoruz. Azalan şehir moralleri ordumuzun moralinin de azalmasına sebep oldu ve artık isyanları bastırırken çok sayıda asker kaybetmeye başladık.

    ** gün; Sanırım artık sona gelmiş bulunuyoruz şehirlerden bazıları isyan ederek başka ülkelere katılmayı başardılar ve kalanları da en kısa zamanda bunu başaracak gibi görünüyor.

    Tavsiyem: Aslında bu durum için söylenecek pek bir şey yok. Kıtlığın ne olduğunu iyi bilmeli ve kırmızı renkli / ( - ) durumda olan kaynağınızın rezervinin 0 olmamasına dikkat etmelisiniz. Kıtlık hakkında bilinmesi gerekenler:

    • Herhangi bir kaynağınız eksilen ( - ) durumdaysa ve rezervi 0'sa , kıtlık yaşarsınız.
    • Kıtlık eyalet morallerinizi kötü yönde etkiler ve kıtlık boyutuna göre ülke moralinde azalma yaşanabilir.
    • Kıtlığı yaşanan kaynağın tüketimini yapan binalara sahipseniz , bu binalar hasar alabilirler.
    • Buğday kıtlığı yaşanması durumunda organik birimler üzerinde doğduğu eyaletin moralinden düşük can puanı yüzdesine sahip olacak şekilde doğabilirler.

    Ek olarak şehir moralinin hangi sebepten dolayı ne oranda azalıp / artacağına bakmak için; Herhangi bir şehrin şehir bilgisi kısmına giriş yapınız ve moral bölümündeki tüm etkileri düşür seçeneğine tıklayınız.


    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


    Menzilli saldırı yapabilen birimlere gerekli önemin verilmemesi: Oyuncuların birçoğu menzilli saldırı yapabilen birimleri pek önemsemez. Savaşlarda menzilli saldırı yapabilen birimleri etkili bir şekilde kullanabilecekken genellikle menzilli saldırı yapamayan birimleri kullanmaktadırlar. Bunun sonucundaysa menzilli saldırı yapamayan, savaşlarda temel birim olarak kullanılan piyadelerin sayısı hızla azalır. Piyade eksikliğinden doğan sıkıntılar baş göstermeye başlar ve "piyade sayısı çok yavaş artıyor, piyade kalmadı..." gibisinden sitemler edilir.

    Örnek: 31 kişilik bir öğretici haritaya giriş yaptık ve 15. güne kadar bir şekilde hayatta kalmayı başardık ancak ordumuzda bir tane bile menzilli saldırı yapabilen birim yok. Bu durumu pek önemsemedik ve bir oyuncuya savaş ilan ettik. Menzilli saldırı yapabilen birimlere sahip olmadığımız için menzilli saldırı yapamayan birimleri kullanıyoruz ve menzilli saldırı yapamayan birimlerin büyük bir dezavantajı var. Bu dezavantaj şudur:

    • Yakın temaslı savaşlarda; saldıran ordu saldırı periyotunu her tamamlayışında, savunan ordunun savunma değerine göre hasar almaktadır. Zaten bir hedefe saldırmakta olan uçaklarının, gittikçe moralinin azalmasının hatta düşmesinin sebebi de budur.

    Sonuç olarak fazla kayıp verdik ve bu kayıpların çoğunluğunu savaşlarda temel askeri birim olarak kullanılan piyadeler oluşturuyor. Azalan piyade sayımıza bağlı olarak orta derece / ciddi güvenlik problemleri yaşamaya başladık.

    "Tanrım, piyade görevlendirme süreleri neden bu kadar uzun olur ki!"

    Tavsiyem: Topçu, Raylı Top, Hafif Kruvazör ve Savaş Gemisi gibi menzilli saldırı saldırı yapabilen birimleri çok daha aktif bir şekilde kullanmalısınız. Bu birimler içerisinden özellikle topçuları daha aktif şekilde kullanmanızı tavsiye ederim çünkü;

    • Üretim süresi Savaş Gemisi ve Raylı Topa göre çok daha azdır, kısa zamanda fazla sayıda üretim yapabilirsiniz.
    • Raylı Top ve Savaş Gemisi kadar maliyetli olmadığı için üretirken zorlanmazsınız.
    • Hareket alanı Raylı Top gibi deniz ve demir yoluyla sınırlı değildir, demir yoluna ihtiyaç duymadan hareket edebilir.
    • Karada da hareket edebilmesi sebebiyle iç kesimdeki şehirlere ulaşabilir ve bu şehirleri topçu atışına tutabilir.

    Hatta Topçu sayınız 20-30'u bulana kadar ihtiyaç duymadıkça fabrikalarda topçu dışındaki birimleri üretmeyiniz.

    Menzilli saldırı yapabilen birimleri nasıl kullanabileceğiniz konusuna gelelim.

    Menzilli saldırı yapabilen birimleri uzaktan atış yapabilecekleri şekilde savunma ve saldırı durumunda kullanabilirsiniz.

    Bunun dışında menzilli saldırı yapamayan birimleri, menzilli saldırı yapabilen birimlerin biraz ilerisine konuşlandırarak menzilli saldırı yapabilen birimlere gelebilecek yakın temaslı saldırıların önüne geçmiş olursunuz.

    Son olarak menzilli saldırı yapabilen birimlerle menzilli saldırı yapamayan birimleri birleştirerek, gelebilecek herhangi bir menzilli ya da yakın temaslı saldırıya karşı menzilli saldırı yapabilen birliklerinizin ölme ihtimalini azaltabilirsiniz.


    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


    Birimleri amaçları dışında kullanmak: Özellikle yeni oyuncular bu yanlışı sıklıkla yapmaktadırlar. Birimleri amaçları dışında kullanırlar ve sonunda o birimleri kaybederler.

    Örnek:

    Seviye 1 kaleye sahip ve içerisinde 50 piyade bulunan şehre 50 piyadeyle saldırdık. (Orduların moral oranlarını %100 olarak kabul edelim.)

    Bu durumda ordumuzun saldırı değeri 140 ve rakip ordunun savunma değeri de 175'tir. Ordumuz saldırı periyotunda 140 saldırı gücüyle saldıracak ancak şehirdeki kale vereceğimiz hasarı %67 oranında azaltacaktır. Yakın temaslı savaş içerisinde olduğumuz için rakip ordu her saldırı periyotunda belirtilen şekilde savunma değerini (175) kullanacak ve bize buna göre hasar verecektir. Maalesef alınan hasarı azaltmak için rakibin sahip olduğu gibi bir kaleye sahip değiliz ve bu yüzden rakibe göre çok daha fazla kayıp vereceğiz.

    Zırhlı araçları kullanarak saldırı yapmaya kalktık ve zırhlı araçlarımızın pek bir faydasını göremedik. Sanki piyadeyle saldırıyormuşuz gibi oldu ve kısa sürede kaybettik.

    Avcı Uçağı üreterek, bu Avcı Uçağını yerdeki birimlerine saldırmak için kullandık. Sonucunda ise Avcı Uçağımız kısa bir zaman içerisinde düştü.

    Bombardıman Uçağı üreterek, bu Bombardıman Uçağını havada uçan birimlerine saldırmak için kullandık. Sonucunda ise Bombardıman Uçağımız kısa bir zaman içerisinde düştü.

    Bombardıman Uçağı ürettik ve hangi havalimanına gidersek gidelim uçuş menzilimiz içerisinde olmayacak bir hedefe saldırmak için harekete geçtik. Bombardıman Uçağı havadan ilerlemek yerine hedefe karadan ilerleyerek saldırdı ve kısa süre içerisinde imha oldu.

    Tavsiyem: Birimler hakkında temel bilgileri bilmeli, özelliklerini iyi okumalı ve buna göre kullanmalısınız. Birimler hakkında kısa bilgiler vereceğim.

    • Piyade: Menzilli saldırı yapamayan ; organik & kara birimidir. Savaşlarda temel askeri birim olarak kullanılır.
    • Süvari: Menzilli saldırı yapamayan ; organik & kara birimidir. Saldırı değerinin , savunma değerine göre daha yüksek olması sebebiyle savaşlarda genellikle saldırıda kullanılır.
    • Zırhlı Araç: Menzilli saldırı yapamayan ; mekanize & kara birimidir. Savunma değerinin , saldırı değerine göre daha yüksek olması sebebiyle savaşlarda genellikle savunmada kullanılır. Ayrıca hava savunma değerinin yüksek olması sebebiyle kara ordularında hava savunma değerini arttırmak için kullanılmaktadır.
    • Topçu: Kısa saldırı menziline sahip ; mekanize & kara birimidir. Uzaktan saldırı yapabilmesi sebebiyle savaşlarda uzaktan atış yapacak şekilde savunmada ve saldırıda kullanılır. Ek olarak kaleleri yıkma amacıyla da kullanılır. (Savaşlarda menzilli saldırı ve savunmalarda en çok tercih edilen birimdir.)
    • Tank: Menzilli saldırı yapamayan ; mekanize & kara birimidir. Gücü yüksek ve can puanı fazladır , bu yüzden savaşlarda savunma ve saldırıda kullanılır. Ek olarak kaleleri yıkma amacıyla da kullanılır.
    • Ağır Tank: Menzilli saldırı yapamayan ; mekanize & kara birimidir. Gücü yüksek ve can puanı fazladır , bu yüzden savaşlarda savunma ve saldırıda kullanılır. Ek olarak kaleleri yıkma amacıyla da kullanılır. (Gücü ve can puanı Tanka göre daha fazladır.)
    • Raylı Top: Uzun saldırı menziline sahip ; mekanize & kara birimidir. Sadece demir yolu ve denizde hareket eder. Uzaktan saldırı yapabilmesi sebebiyle savaşlarda uzaktan atış yapacak şekilde savunmada ve saldırıda kullanılır. Ek olarak kaleleri yıkma ve deniz birimlerini imha etme amacıyla da kullanılır.
    • Uçak Nakil Aracı: Menzilli saldırı yapamayan, düşük güç ve hareket kabiliyetine sahip zayıf bir mekanize & kara birimidir. Diğer kara birimleri tarafından kolayca hedef alınıp yok edilebilirler. Uçaklar, karada ilerlemeleri gereken durumlarda otomatik olarak bu araçlara yüklenirler.

      NOT: Araç içerisindeki uçağın araca hiçbir katkısı olmaz. (Mesela içerisinde bombardıman bulunan bir araçla, içerisinde avcı bulunan bir araç arasında hiçbir fark yoktur.)

    • Hafif Kruvazör: Kısa saldırı menzili , düşük güç ve yüksek hareket kabiliyetine sahip ; mekanize & deniz birimidir. Deniz savaşlarında temel birim olarak kullanılır. Ayrıca hava savunma değerinin yüksek olması sebebiyle deniz filolarında hava savunma değerini arttırmak için kullanılmaktadır.

    • Denizaltı: Menzilli saldırı yapamayan , gizlenebilen ; mekanize & deniz birimidir. En büyük özelliği savaşmadığı zamanlarda gizlenmesidir. Bu sayede denizde bulunan rakip filolara/birliklere gizlice yaklaşarak baskın yapma ve rakibi gözetleme amacıyla kullanılmaktadır.
    • Savaş Gemisi: Uzun saldırı menzili , yüksek güç ve düşük hareket kabiliyetine sahip ; mekanize & deniz birimidir. Uzun menzile ve yüksek güce sahip olması sebebiyle deniz filolarında amiral gemisi olarak kullanılmaktadır.
    • Nakil Gemisi: Menzilli saldırı yapamayan, düşük güç ve hareket kabiliyetine sahip zayıf bir deniz birimidir. Diğer deniz birimleri tarafından kolayca hedef alınıp yok edilebilirler. Kara ve hava birlikleri, denizde ilerlemeleri gereken durumlarda otomatik olarak bu gemilere bindirilir.
      NOT:
      Geminin içerisindeki birimin gemiye hiçbir katkısı olmaz. (Mesela içerisinde tank bulunan bir gemiyle, içerisinde topçu bulunan bir gemi arasında hiçbir fark yoktur.)
    • Gözlem Balonu: Menzilli saldırı yapamayan , yüksek görüş menziline sahip ; mekanize & hava birimidir. Yüksek görüş menziline sahip olduğu için gözlem yapma amacıyla kullanılmaktadır. Ayrıca hava savunma değerinin yüksek olması sebebiyle kara ordularında ve deniz filolarında hava savunma değerini arttırmak için kullanılmaktadır. (Gözlem Balonu, piyade yollarını takip ettiği için diğer tüm birimler tarafından saldırıya uğrayabilir ve yok edilebilir.)
    • Avcı Uçağı: Hava birimlerine karşı yüksek saldırı ve savunma değerine sahip , mekanize & hava birimidir. Genellikle rakip hava birimlerine saldırıda ve bombardıman uçaklarını savunmada kullanılırlar. Ek olarak gizli birlikleri açığa çıkarmak için kullanılır. (Devriye komutuyla)
    • Bombardıman Uçağı: Yer birimlerine karşı yüksek saldırı ve savunma değerine sahip , mekanize & hava birimidir. Genellikle deniz ve karada bulunan birliklere saldırı amacıyla kullanılmaktadır.

    Birimler hakkında daha detaylı bilgilere ulaşmak için bu metne tıklayarak Supremacy 1914 SSS ( Sıkça Sorulan Sorular ) paylaşımına göz atabilirsiniz.

  • Teşekkür ederim.
    O kadar insan okumuştur ama kimse teşekkür etmemiş çok da enteresan.. Emeğe haksızlık..
    Bu arada oynadıgım oyunda bir oyuncu tam 8 hesapla girmiş ve ben bu adamı nereye şikayet edecegimi bilmiyorum..

    Bana yardımcı olursanız sevinirim.

    Kıvrak zekalı, uyumlu ve sadık partnerler aranıyor :D