Yeni Oyunculara Tavsiyeler

  • Değerli Oyuncular,


    Öncelikle oyuna hoş geldiniz.


    Gerek girdiğimiz haritalarda gerekse oyun dışı mesajlarda bu konuda oldukça fazla talep gelmesi nedeniyle bu başlığı açma zorunluluğu hissettim. Maalesef bu konu hakkında fazla konu bulunmuyor forumda. Eskiden açtığımız rehber konuları da oyun güncellemesiyle birlikte silinmiş. Kısıtlı zamanda sizlere aklımda kalan bilgileri aktarmaya çalışacağım. Oyuna uzun ara verdiğim için eksik kaldığım, unuttuğum veya anlattığım konularda güncellemeyle değişen bir nokta varsa gerek yönetici arkadaşlarım gerek oyuncu arkadaşlarım beni düzeltsinler. Maksat yeni oyunculara oyun mekaniğini anlatarak onlara oyunda daha iyi stratejiler sundurabilmek ve diğer sunucularda TR'nin gücünü gösterebilmek adına :)


    Bahsettiğim gibi oyuna uzun süreli ara verdim şuanda aktif oynadığım harita yok söylediğim bazı oranları test edemeyeceğim yanlış bilgi olursa uyarın lütfen.


    Sevgili arkadaşlar,


    Oyun bildiğiniz üzere günlerden oluşuyor. Her bir gün; moral değişimi, casusluk aktiviteleri, güne göre açılan binalar vs gibi oyun mekaniğini etkileyecek işlevlere sahip. Bunlardan kısaca bahsedeceğim.


    Seferberlik: Oyuna başladığınızda ilk gününüzde seferberlik düşük olur. Her bir gün değişiminde seferberliğiniz yükselir. %100 olduğunda askerleriniz kılavuzda belirtilen normal hızlarına kavuşurlar. Seferberliğiniz %100 olmadan asker hareketleriniz yavaş ilerler. (Savaş taktikleri içerisinde bahsedeceğim bundan, %100'e ulaşmadan savaşmanız bana göre doğru olmaz)


    Ordu Morali: Askerlerinize tıkladığınızda sol alt kısmında moral sekmesini görürsünüz. Ordu morali savaşlarda fazlasıyla etkilidir. Oyuna başladığınız ilk günde ordu moralinizde %100 olmayacaktır. Bir ülkeyle savaşmadan önce ordu moralinizi maksimize etmenizi şiddetle tavsiye ederim. Ordu moralini yükseltmek için yüksek moralli bir şehirde gün atlatmayı bekleyebilir ya da Goldmark kullanarak ordu moralini yükseltebilirsiniz. İlerleyen oyun günlerinde asker sayınız çok fazla olacağı için yüksek moralli bir şehirde ordu morali yükseltmenizi tavsiye ederim.


    Günler hakkında ufak bilgiler:


    Unutmayın, haritanızın 5. gününde demiryolu inşa edebilir 8. gününde 1. seviye fabrika inşa edebilirsiniz (aynı zamanda ikinci seviye atölye gerekir fabrika inşasında). Demiryolu, liman ve fabrikalar aynı zamanda vilayet kaynak üretimini artıracağı için dikkatli seçilmesinde ve ilerleyen oyunlarda (late gamede) yatırım olacağından inşa etmenizi tavsiye edeceğim harita tipleri olacaktır. Onlardan da aşağıda bahsedeceğim.



    Oyun Stratejileri:


    Her oyuncunun kendine özgü stratejisi olabilir. Ancak temelde bazı hareketler birbirini tekrar edebilir. Bu nedenle hem kendi stratejimi hemde diğer tecrübeli oyuncuların kullandığı stratejileri sizler için harmanlayacağım. Yukarıda bahsettiğim üzere kısaca özet geçeceğim için fazla detaya şimdilik inmeyeceğim. Detaya inersem fazlaca zaman gerekiyor onun için başka zamana söz vereyim.


    Her bir haritanın, her bir devletin kendisine özgü bir stratejisi bulunmaktadır. Bu stratejiler harita içerisinde değişmekle birlikte genelde haritaya başlanıldığı ilk gün belirlenmelidir. Çünkü S1914'te kaynak ve asker yönetimi çok kritiktir. Bazı ufak hatalar sizi diğer devletlerden geri bırakabilir hatta yıkılmanıza haritayı kaybetmenize neden olabilir.


    Örnek olarak Büyük Savaş haritasında oynadığınızı varsayalım. Burada bir sınır ülkesi bir de uçta olan bir ülke alalım elimize. Litvanya ve Arabistan gibi. Litvanya harita başlangıcında birçok aktif oyuncunun arasında kalan bir ülke. Hemen hemen her sınırında bir tehdit var. Arabistan ise kuzeyinde Filistin (yapay zeka kontrolünde) ile güneyinde Mısır tarafından çevrilmiş oldukça güvenli bir başlangıçta. İkisinin de kendi avantajı ve dezavantajı mevcut. Ancak burada doğru stratejiyi uygulayacak olan sizler bu iki ülke açısından bir farklılık yaratmış olacaksınız. Örnek olarak, Arabistan oynayan oyuncu iseniz Mısır'ın Süveyş Kanalı doğusundaki tek toprağını alarak Mısır'la aranızda sadece kanalı bırakabilirsiniz. Bu size hiç hisar yapmamanıza olanak verecek ve zaten demir ve odun kaynaklarını yeterli üretemeyen topraklarınızda en az 2.000 miktarında demiri korumuş olacaksınız. Hiç hisar yapmanıza gerek kalmayacak diyorum çünkü Mısır'ın size saldırabilmesi için denizi aşması gerekiyor. Deniz saldırılarında kıyıya asker yerleştirmeniz durumunda 10 birimlik bir birimle 100 birimlik birimi yendiğinizi göreceksiniz ki bunu detaylı olarak aşağıda anlatacağım. Gelelim güneyimizi savunmaya aldığımız Arabistan'ımıza. Kuzeyde bahsettiğim üzere sadece Filistin bulunmakta ki bu ülke sadece yapay zeka tarafından oynanabiliyor. Onun da kuzeyinde yer alan Osmanlı, batısındaki tehditler nedeniyle çokta güneyi düşünmese de diyelim ki düşündü ve güneydeki Filistin toprağına saldırdı. Bu sizin için fırsat olacaktır. Biraz bekleyerek güçten düşen Filistin'i ardından Filistin'e girerken güç kaybeden Osmanlı topraklarını kolaylıkla alabilir ve eksik kalan demir odun kaynak ihtiyacınızı buradan karşılayabilirsiniz. Arabistan stratejisi genel olarak benim gibi diplomasi sevmeyen tüm haritaya meydan okumak isteyen bu tip oyunlardan keyif alan oyuncular için keyifli ancak zorlayıcıdır.


    Litvanya örneğine gelirsek. Eğer Litvanya gibi düşmanlarla sarılı bir ülkede oynuyorsanız ve diplomasi konusunda başarısızsanız etrafınızı hisarlamanız gerekecektir. Yukarıda bahsettiğim seferberlik ve moral gibi oyun başında sizi koruyan etmenler mevcut. Düşman saldırıyorsa hemen oyunu bırakmayın. Hisarınızı basın ve düşmanın hisarınızda boğulmasını izleyin. Hisarlar piyadeyle olan savaşlarınızda size çok büyük savunma bonusu katacaktır. Birimler hızlı üretilemediği ve oyun parasıyla da hızlandırılamadığı için hisarınızda ezilen düşmanınızın savunmasız topraklarını çok kolay ele geçiriyor olabileceksiniz. Litvanya olarak dezavantajınız büyük miktarlarda demiri hisarlarda kullandığınız için kaynaklarınızı etkin yönetemeyecek, ilerleyen günlerde bina basımı konusunda değineceğim bazı binaların basımında geride kalacak ve ileriki oyun döneminde (late gamede) rakiplerinizin biraz gerisinde kalmış olacaksınız. Ancak diplomasinize güveniyorsanız mutlaka sınırınızda bir devleti düşman olarak belirleyin ve üstüne gidin. Arabistan'dan daha hızlı olarak yayılmış ve daha çok kaynak erişimine sahip olmuş olacaksınız. Bu stratejiler içerisinde Arabistan daha iyi seçimmiş gibi görünse de Arabistan'ın en büyük kaynağının petrol olması ve başlangıç aşamasında petrolün çok öneminin olmaması Arabistan'ı zor oynanabilir ülke durumuna getirmektedir. Petrol hemen hemen 12. günden sonra öneme geçmektedir.


    Her ülke ve her harita için bahsettiğim gibi farklı stratejiler mevcut. Burada belirleyici faktör sizin stratejik zekanız olacaktır. Her ülke kaynak,konum gibi konularda farklı avantajlara dezavantajlara sahiptir. Her ülkeyle oyunu kazanabilir ve kaybedebilirsiniz bu oyunda bu denge çok iyi ayarlanmış durumda.



  • Yeni Oyuncuların En Çok Yaptığı Hatalar:


    - Askerleri bölerek saldırma


    Sanırım bu en çok karşılaştığım hatalardan biridir. Askeri birimi seçtiğinizde "Toplam Güç" olarak bir ibare çıkar. Burada askerlerinizin toplam gücünü görebilirsiniz. Toplam gücü etkileyen unsurlar; birimin kendi kuvveti (HP), morali, seferberliği (mobilizasyonu), toplam sayısı vs. Sizler askerlerinizi her böldüğünüzde toplam gücünü düşürmekte ve verimliliğini (efektifliğini) azaltmaktasınız. 150 birime kadar ne kadar piyadeyi birleştirirseniz toplam gücü o kadar artırmış olursunuz. Tabi saydığım diğer unsurları da maksimize etmelisiniz. 150 birimden sonra eklediğiniz piyadeler toplam gücü değiştirmese de savaş sonrasında takviye birlik olacağı için birleştirmenizde yine de fayda vardır.


    Örnek olarak; karşınızda saldırmak istediğiniz iki şehrin olduğunu varsayalım. İki şehirde hisarsız ve savunmada 4 birimi mevcut. Sizin ise saldıracağınız şehirde 14 birim asker var. Birimlerinizi 7-7 bölerek bu iki şehri de alabilirsiniz evet. Ancak 14 birimle 4 birime saldırırsanız daha az kayıpla şehri alırsınız ki bu sonraki saldırılarınızda sizin için avantaj olacaktır. Unutmayın ki birimler hızlı yetişmiyor. Özellikle oyun başındaysanız en az birim kaybedecek şekilde plan yapmalısınız.


    - Hisarlı vilayetlere saldırma


    Sevgili arkadaşlar, eğer bir vilayette hisar var ise sayısal fazlaca üstünlüğünüz yoksa o vilayete saldırmaktan kaçının. Hisarlar piyadenin en büyük düşmanıdır. Özellikle saldırdığınız vilayette ? işareti gözüküyor, ordu gözükmüyorsa bunun anlamı hisar seviye 2 veya üstüdür ki bu tip vilayetlerde çok yüksek birim kaybı yaşarsınız. Sonrasında gelebilecek karşı atakla (kontra) ülkenizi bile kaybedebilirsiniz. Unutmayın oyun dengeli bir oyun. Karşı taraftaki rakibiniz hisar basıyorsa her bir hisar basışında 2.000 demiri oraya yatırıyor olacaktır. Siz kaynaklarınızı idareli ve etkin kullanarak hisar yerine bu yatırımı topçuya yatırabilir ve rakibinizden fazlaca top çıkararak onu hisardan dışarı çıkmaya zorlayabilirsiniz. Rakip inatla hisarda kalmak istese dahi birim kaybedecek ve o size yetişmeye çalışırken siz daha fazla fabrika birimiyle rakibinizi köşeye sıkıştırabileceksiniz. Bu oyunu satranç gibi düşünüp rakip hamlelerini de iyi okumaya bakın.


    - Oyun başı çılgınca atölye basımı


    Tecrübeli oyuncular her oyuna girdiğinde gazeteyi inceler. Özellikle ben fazlasıyla inceliyorum. Ne zaman her vilayetine bir atölye basan oyuncu görsem onun kolay lokma olduğunu anlıyor başlangıç saldırılarımı genelde onun üzerinden yaparak genişliyorum. Arkadaşlar yaptığınız her atölyede 500 demir, odun ve petrol harcıyorsunuz. Kaynak dengesi gerçekten önemli. Haritanın 8. gününe geldiğinizde fabrika yapacak kaynağı bulamıyorsunuz. Bu sefer rakip toplarla karşınıza dikildiğinde onunla savaşabilecek güce sahip olamıyorsunuz. Hop harita arşive. Atölye stratejinize bağlı olarak yapılması gereken bir binadır. Her haritaya göre kaç tane yapmanız gerektiği veya bulunduğunuz ülkeye göre yapma durumunuz değişebilir.


    Atölye neden yapılır? Başlangıç seviyesinde atölyeden pek bir fayda sağlanmaz. Tecrübeli oyuncuların yapma nedeni ise zırhlı araç çıkarma isteğidir. Zırhlı araç neden çıkarılır diye soracak olursanız oyun başlangıcında her ülke birbiriyle eşit sayıda asker ve güce sahip olduğu için bir adım daha önde olabilmek ve savunmada zırhlı aracı kullanabilmek adına böyle bir stratejiye başvurulur. Bu da haritaya ve ülkeye göre değişiklik gösterebilir. Yine Büyük Savaş haritasından örnek vermek gerekirse Arabistan olarak oynuyorsanız Mısır'a hızlı bir şekilde saldırmanız gerektiğinden (rush) daha sonra fabrika kurmak isteyeceğiniz iki vilayete (çift kaynaklı olmasına dikkat ederim) atölyeler kurup hemen 2. seviyeye geçirerek bir yandan zırhlı araç basımı sağlanır. Zırhlı araç saldırırken 1 savunurken 2 piyade gücüne sahiptir. Başlangıç aşamasında kullanışlıdırlar. 2. seviyeye geçirme sebebi ise araç üretim hızını 24 saate düşürmek ve 24 saatte topladığınız orduyla birleştirerek biran önce atağa geçebilmektir. Daha düşük kaynaklı düşük vilayetli dünya haritası gibi haritalarda oynuyorsanız elbette ülkenize göre bu strateji uygulayabilir veya uygulamayabilirsiniz.


    - Her vilayete kışla


    Arkadaşlar kışla arpa tüketimine neden olur, bazı ülkelerde İsveç, Norveç gibi arpa üretimi neredeyse hiç yoktur. Sizler bu tip ülkelerde her vilayete kışla basarak olmayan arpa üretimini iyice bitirmekte stoktları tüketmekte ve yetersiz kaynak nedeniyle de her gün ülke ve ordu moralinin düşmesine neden olmaktasınız. Moralsiz vilayetler ve birlikler isyan edip başka ülke kontrolüne geçer savaş durumunda ise ağır hezimetler alırsınız. Bu nedenle oyun başında sahip olduğunuz ülkeye bakarak, eğer ülkenizde arpa -veya balık- üretiminiz fazlaysa (Fransa gibi) çift kaynak üretimi yapan şehirlerinizde kışla oluşturmak daha mantıklı çözüm olacaktır. Bunun nedeni ise çift üretim yapan şehirlerde asker üretim hızı iki katı daha hızlıdır. Ayrıca oyunun ileri safhalarında asker sayınız arttıkça tüketilen kaynak miktarı da artacağından stokta kaynak bırakmak akıllıca bir çözümdür.



  • Başlangıç Stratejim Ne Olmalı?


    Yukarıda bahsettiğim gibi buna karar veren sizler olacaksınız. Ancak sizlere yol göstermesi açısından kendi stratejimden bahsedebilirim.


    Her haritaya başladığımda oyun başlar başlamaz öncelikle marketi açarım. Arbitraj dediğimiz olay her haritada yaptığım bir taktiktir ve bunun için oyun başı sonu ortası farketmez. Her haritaya girdiğinizde marketi açıp fiyatları incelemenizi tavsiye ederim. Her bir kaynakta fiyat hataları olabiliyor. Bunun nedeni yapay zeka veya oyuncu kaynaklı olabilir. Oyuncu, markette 3.0'dan satılan herhangi bir kaynağı 4.0'dan teklif koyarak almak istiyor olabilir veya bunu yapay zeka da yapabilir ki genelde yapay zeka yapar. Siz 10k kaynağı 3.0'dan alarak 30k para ödeyip aynı kaynağı 4.0'dan teklif koyan kişiye satarak 40k'ya satmış olacaksınız. Bu aradaki 10klık para gördüğünüz üzere havadan gelmiş oluyor :) 10k para bir topçu parası ki oyun başında gerçekten çok değerli oluyor. Mutlaka deneyin.


    Sonrasında gazete takibi yapılmalı. Rakiplerinizin hareketlerini oradan okuyabilirsiniz. Nerelere atölye yapmış, nereye kışla yapmış vs.. yukarıda saydığım bilgilerden rakibinizin tecrübesini anlar, ona göre diplomasi kurar ve önleminizi alırsınız. Unutmayın bilgi güçtür. Gazete üzerinden rakibinizin ortalama asker sayısını tahmin edebilir, savaşmanın size verebileceği karı zararı hesaplayabilirsiniz ki bence bu çok kritik bir konu. Mesela siz 120 birim askerle başladınız. Haritadaki her oyuncu da öyle başlıyor. Gazetede hareketleri takip ederken rakibiniz Osmanlı'nın Yunanistan ile olan savaşında Osmanlı'nın 100 birim Yunanistan'ın 110 birim kaybettiğini okudunuz. Ooh bedava topraklar. Direk girin. Üstüne Osmanlı'yı ne kadar hızlı hallederseniz, Yunanistan toparlanana kadar taze birliklerinizle onu bile alt edebilrisiniz. Sadece gazete okuyarak birçok bilgi edinmiş iki ülkeyi çok rahat almış olacaksınız. Bununla ilgili farklı stratejiler üretebilirsiniz tabikide, savaştığınız rakibinizin geride ne kadar askeri kaldığı gibi vs vs.


    En önemli konulardan bir diğeri kaynak dengesi. Burada ihtilafa düştüğümüz diğer arkadaşlar var kimisi farklı yol seçiyor ben farklı seçiyorum. Ben size ikisini de anlatarak seçiminizi aklınıza yatan yoldan yapmanızı sağlayacağım.


    Günlük kaynak üretimimi ve kaynak planımı oyunun 5. gününe kadar 6k demir, 10k odun, 2k kömür, 20k para olacak şekilde kaynaklarımı ayarlarım. Oyunun 5. gününde çift kaynak üretimli olan 2 vilayetimde (gaz üretimli olan vilayetim varsa onun yerine tek petrollü olanı seçerim) demiryolu basımına girerim. Demiryolu inşası 3 gün sürüyor. Bu 3 günlük süreçte kaynaklarımı daha önce atölye yaptığım yerlerde fabrika basabilmek için 5k demir, 5k odun, 5k petrol, 20k para olacak şekilde ayarlar ve 8. gün girdiği anda bu vilayetlerde fabrika basımına başlarım. Fabrika tamamlandıktan sonra bu fabrikaları hem 2. seviyeye geçirebilecek hemde topçu üretebilecek şekilde kaynak ayarlayarak düşündüğümü uygularım. Bu strateji rakibimden teçhizat ve zaman olarak önde olmamı sağlar. Sonraki süreçte tüm odağım fabrika yükseltmek ve topçu basmak şeklinde olur. Topçular oyunun başında en etkili silahtır. Çünkü topçuyu durdurabilmek için başlangıç aşamasında yapabileceğiniz tek şey sizinde topçu basmanız olacaktır. Bahsettiğim sistemde ilerlemeniz durumunda ki bunu çoğu ben çok iyiyim diyen oyuncu bile beceremez, size karşı koyabilecek oyuncu sayısı çok çok az olacaktır. Topçularınız düşmanınızdan daha önce çıktığı için kan kaybeden düşmanın sizi durdurabilmesinin diğer yolları tank ve uçaktır. Tanklar piyadeyle birleştiğinde topçunun etkinliğini azaltır. Uçaklar ise topçuları yanlız yakalaması durumunda hızlı manevraları sayesinde kolayca alt edebilir. Ancak tüm bu süreçler tankın 2. seviye fabrika istemesi, uçağında 2. seviye fabrika + havalimanı istemesi nedeniyle zaten kaynak ve teknoloji açısından geride olan düşmanınızın iyice zaman kaybetmesine ve sizin birçok bölgesini ele geçirerek kaynak üretiminde düşmanınızı sakat bırakmanıza vesile olacaktır. Bu aşamadan sonraki ve bu aşama içerisindeki bazı taktikler haritaya oyun yapısına rakiplerin durumuna göre değiştiği için fazla değinmeden kabataslak anlatıyorum. Genel olarak uyguladığım kabataslak taktik budur ve bu zamana kadar hiçbir haritayı kaybetmedim arkadaşlar. Dönemin oyun 1.si Monkey'i yenmemi sağlayan yegane taktikte bu teçhizat yarışı konusunda hep bir adım önde olmamı sağlayan bu taktiktir.


    Kimi oyuncu ise denize kıyısı olan bir ülkede oynuyorsa çift kaynaklı bir vilayetinde 10k odun harcayarak liman yapmayı ve bu liman sayesinde erkenden fazla üretim yaparak kaynaklarını korumayı tercih etmekte. Ancak ben bunu tasvip etmiyorum ittifak savaşlarımızda da uygulatmıyorum. Nitekim oyun başlangıcında kaybedilen 10k odun oyunun 5. gününde 2 demiryolu basmamıza engel olmakta ayrıca oyunun 8. gününde zorlamayla 1 fabrikaya onun sonrasında da topçu bastığımız fabrikaların seviyelerini artıramamaya ve topçu basımında rakipten geri kalmamıza sebep olacağını düşünüyor olmamdandır. Bu taktiği uygulayıp başarılı olduğunu savunan arkadaşlar varsa gözden kaçırdığım noktayı benimle paylaşabilirler.


    Demiryolu kaynak üretimine %33 katkı sağlarken, liman %25 sağlamaktadır. Liman yapan oyuncuların tezi ilk günden liman yapılmasıyla bizim inşası biten 8. gün demiryolumuz arasındaki 7 günlük %25 katkısının daha verimli olduğudur. Dediğim gibi tartışmaya açık konu ancak ben bu katkının sadece kısa süreli üstünlük sağladığını düşünüyorum.


    20 Dakika Kuralı:


    Bu olayı çoğu kişi bilmiyor, bilenlerde garip şekilde sır olarak saklıyor :) Pandora'nın kutusu açılsın bilenler bilmeyenlere anlatsın. Mesele Türk sunucusunun eskisi gibi diğer sunuculardaki oyunculara boy göstererek hadlerini bildirmesi bence. Bu yüzden bildiklerinizi saklamayın hep yanınızdakini eğitin arkadaşlar. Aman taktiğim öğrenilir korkusuyla yaşamayın. Ben kendi taktiklerimi sürekli paylaşıyorum. Sizde paylaşın.


    Bir vilayete, orduya veya herhangi bir yere saldırırken saldıracağınız yere 20dkdan az mesafe kaldıysa yapacağınız herhangi bir işlem ani saldırıyla sonuçlanma ve buna bağlı olarak 20dk süresinin bitmeden savaş durumuna geçmenizle sonuçlanıyor olacaktır. Başlangıçta bug olarak düşünüp bunu raporlasakta üst yönetim kademesinden normal olduğu Türkçe tercümesini tam olarak çeviremeyeceğim bu "charge" olayının düşmana yaklaşan askerlerin ani hızla daha etkin olarak saldırarak mesafeyi kısalttığını bize bildirdiler. Bizde boyun borcu olarak size bildiriyoruz :) illegal değildir kullanınız. Özellikle vilayet ele geçirirken zamandan tasarruf etmek istiyorsanız oldukça etkili bir yol.



  • Neye Karşı Ne Kullanılmalı?


    Süvari: Saldırı esnasında 2 piyade gücünde savunmada 1 piyade gücündedir

    Zırhlı Araç: Saldırı esnasında 1 piyade gücünde savunmada 2 piyade gücündedir

    Topçu: Başlangıç aşamasında en etkili birimlerden biridir. Piyadenin ölümcül düşmanı. Tanklara karşı etkisiz, hisarlı savunmaları aşmak için birebir. Mutlaka mesafe bırakılmalı göğüs göğüse çarpışmalarda etkisizdirler.


    Tank: Bazı oyuncular başlangıç aşamasında bu birimi kullansalar da topçuya göre daha fazla kaynak istediği için düzenli bir ekonomi oturtulduktan sonra üretimi daha faydalı olur. Özellikle üretim süresinin de uzun olması savaş esnasında sizi geride bırakabilir. Tek başlarına etkili değiller muhakkak bir orduyla birleştirilmelidir. Hisarlı vilayetlere karşı da saldırılarda etkilidirler. Topçu atışlarını çok iyi emerler o yüzden topçuya karşı piyadeyle birleştirip saldırtılabilinir.


    Ağır Tank: Tankın üst versiyonu. Topçular, piyadeyle birleşen bu tank çeşidine karşı hiçbir varlık gösteremezler.


    Gözlem Balonu: Hiçbir zaman üretmedim. Fabrikada harcayacağınız süreye yazık. Gözlem yapmak istiyorsanız casus gönderin veya bir birim piyadeyi ileri uca yollayın. Gerçekten zaman kaybı daha etkin şeyler üretebilirsiniz.

    Avcı Uçağı: Bombardıman uçaklarının saldırılarına karşı kullanılır. Bombardımandan uçağı basıp yüksek kaynak harcayan rakibinizi can evinden bu uçaklarla vurabilirsiniz. Unutmayın bombardımana göre menzili düşüktür bu nedenle uçlara doğru havalimanı yapmakta fayda var. Bombardımandan daha hızlıdır ve çok güçlü olmayan takviye birliklerini hızlı manevralarla düşürmenizde yardımcı olur. Özellikle yanlız topçu yakaladıysanız affetmeyin. Ne kadar büyük filo o kadar iyi. Tek başlarına çok verimli değildirler ortalama en az 6 birim birşeyler başarabilmek için idealdir.


    Bombardıman Uçağı: Avcı uçağı hariç tüm birimlerin azılı düşmanı. Kaynak talebi oldukça yüksek. Bu nedenle iyi bir ekonomi olmadan üretmemek gerekir. Ancak iyi bir filo kurulduğunda ise hava üstünlüğünü avcı uçaklarıyla ele geçirdiyseniz karşınıza gelen deniz, kara ne birimi varsa çekinmeden bombalayın. Unutmayın avcı ve bombardıman uçağına topçular,tanklar ve zırhlı araç karşılık veremez. Bu tip pahalı birimleri bulduğunuz anda maksimum zararı verebilirsiniz canınız yanmadan.

    Hafif Krüvazör: Şahsen tercih etmiyorum. Ona harcayacağım kaynağı biraz daha biriktirip başka birimlere ya da savaş gemisine harcamakta fayda görüyorum. Ancak İngiltere, Fas gibi sahil şeridinde yer alıyorsanız ve gerçekten oyun başında sorun yaşıyoranız savaşlarda kıyı kesimlerini bombalamakta veya sahile çıkışlarınızda size fayda sağlayacaktır.

    Denizaltı: Tercih etmediğim başka bir birliktir. Topçu basmayı tercih ediyorum. Düşmanı görünmeden gözlemlemenizde veya denizaltı filosu oluşturup düşman piyade birimlerinin denizden takviye edilişinde yolunu kesme, imha etme gibi görevlerde kullabilirsiniz. Zayıf düşman savaş gemilerini yok etmede kullanabilirsiniz.

    Savaş Gemisi: Çok çok etkili bir silah. Tavsiyem bu birimi de piyadeyle birleştirmeniz yönünde olacaktır. Düşman uçaklarına karşılık veriyor dahi olsa yüksek kaynak tükettiği ve üretimde fazlaca zamana sebep olduğu için korumakta fayda var. Sahil şeridinde piyadeleri yok eder ve sizin sahile çıkmanıza fayda sağlar. Ray topu görürseniz kaçın.


    Ray Topu: Tam bir savunma silahı. Ancak zahmetinin fazla olması nedeniyle ilerleyen oyun safhalarında basılması ve kullanılması daha doğru olur. Gücü çok yüksektir ve denizden gelen tehditleri yüksek menzili sayesinde kolayca bertaraf eder. Kesinlikle piyadeyle birleştirin düşman uçaklarına karşı koyamadığı için uçaklar için kolay hedef haline gelir ve tüm çabanızı, kaynağınızı boşa harcamış olursunuz. En büyük eksiği hareket edebilmesi için aktif demiryoluna ihtiyaç duymasıdır. Bu nedenle savunmada daha kullanışlı olmaktadır. 3 gün süren demiryolu ve tüm güzergah boyunca demiryolu yaparak bunu aktif tutmak biraz zor oluyor. Mobilizasyonu düşük ayrıca düşman atışlarıyla tahrip olan demiryollarını tamirle geçireceğiniz sürede düşmanınızın kolayca tekrar kendisini yenilemesine olanak sağlar.



    Sevgili arkadaşlar, şimdilik aktaracaklarım bu kadar biraz yoruldum :) bazı atladığım konular olabilir orada diğer arkadaşlar hatırlatırsa veya benim aklıma gelen yer olursa sürekli konuyu düzenleyerek ilerlerim. Herkese keyifli oyunlar dilerim.



    Yönetici arkadaşlarım; 10.000 kuralı varmış yeni forum düzeninde. Hepsini tek başlıkta toplayamadım bölmek durumunda kaldım. Anlayışınıza sığınır, kolaylıklar dilerim.

  • Güzel yazılara değinilmiş, Pek çok kişi yeni başladığında bunları bilmiyor aynı şey yapılan hatalar vs. çok güzel anlatılmış.
    Akıcı bir ifade kullanılmış. Bu güzel yazı için teşekkürler yüzbaşım

    Güçlü Devlet İyi Bir Lider İster / Strong State Want a Good Leader