FAQ#7 Uiteenzetting gevechtssysteem

  • 1 Introductie

    2 De algemene principes van het gevechtssysteem

    3 Aantal troepen

    4 Moreel

    5 Mobilisatie

    6 Ondersteuningsvuur

    7 Forten

    8 Gevechten met meerdere legers

    9 Gevechten op zee

    10 Infantriebereik



    1 Introductie
    Dit is een FAQ om je te helpen begrijpen hoe het gevechtssysteem in elkaar zit en hoe alle elementen elkaar beïnvloeden.



    2 De algemene principes van het gevechtssysteem
    Gevechten werken in rondes. Elk uur nadat het gevecht is begonnen loopt er een ronde af, ook wel de 'tik' genoemd. De tijd waarop de ronde afloopt is dus verschillend voor elke eenheid, er is meestal ook tijdsverschil tussen verschillende legers in hetzelfde gevecht (soms maar enkele seconden).

    Een gevechtsronde bestaat uit 2 partijen die elkaar aanvallen, een verdedigende partij en een aanvallende partij. Elk leger heeft een onafhankelijke tik.

    Nadat een leger een gevecht is doet het eenmaal schade, en dan gebeurt er een uur niets. Het verdedigende leger reageert meestal enkele seconden later met verdedigende schade en doet dan ook een uur niets: dit heet ook wel de ''cooldown period''. Dus ze doen beiden geen schade de komende 60 minuten.

    Het sleutelonderdeel in het systeem is de aanvalsschade van een leger. De aanvalsschade zegt hoeveel een leger aan schade aanbrengt en opvangt.

    De combinatie van de aanvalskracht van je leger, de verdedigingskracht van het verdedigende leger, het moreel en een toevalligheidsfactor bepalen hoeveel schade er uiteindelijk gedaan wordt.



    3 Troepenaantallen
    Dit is het eerste belangrijke aspect in het gevechtssysteem. De hoeveelheid troepen heeft invloed op je hoeveelheid aanvalsschade. De aanvalsschade van infanterie is gebaseerd op hun mobilisatie en moreel, terwijl de sterkte van mechanische eenheden alleen op mobilisatie is gebaseerd (hun conditie geeft slechts aan hoe beschadigd ze zijn, maar dit heeft geen invloed op hun aanvalsschade).

    De hoeveelheid troepen zegt hoelang je het uithoudt in een gevecht. Grote groepen infanterie (40+) zullen met het zelfde aantal aanvalsschade aanvallen als iemand met 40, omdat je bij 40 de maximale aanvalsschade bereikt. (Dit aantal verschilt per eenheid. Dus alle troepen boven de macximale schade gelden als 'reserve', maar voegen geen extra aanvalskracht toe.)

    Tip:Omdat de aanvalsschade boven een bepaald aantal eenheden niet meer toeneemt, is het niet verstandig om enorme groepen te maken. Handiger is dan 'verdeel en heers', alleen dan iets anders toegepast: Je kunt een groep van 200 infanterie beter opsplitsen in 4 groepen van 50 (dus 4x maximale aanvalskracht) dan met 1 grote berg aan te vallen (1x maximale aanvalskracht). Het is wel handig iets boven het aantal te zitten waarmee je de maximale aanvalskracht bereikt, want als je precies dat aantal neemt, zul je direct aan aanvalskracht verliezen zodra er eenheden sneuvelen.

    Het aantal troepen in een leger kan geschat worden door de naam die getoond wordt als je je muis op de eenheid houdt:

    brigade: 1-9

    Divisie: 9-25

    Korps: 25-50

    Leger: 50-100

    Legergroep: meer dan 100



    4 Moreel (zie ook FAQ 15 + 22)

    Moreel is het een na belangrijkste aspect in een gevecht. De kracht van een leger wordt bepaald door moreel (alleen bij infanterie, dus niet die van mechanische eenheden).

    Er is een positieve connectie tussen de twee: hoog moreel betekent hoge sterkte en laag moreel betekent geringe sterkte. Bij elk verlies van een infanterie zakt je moreel een beetje. ook als je land geen graan meer heeft zal infanterie hun moreel verliezen.

    Een vijandelijk leger volledig vernietigen zal je een kleine moreelverhoging geven. Het moreel van een net geproduceerde infanterie wordt bepaald door het moreel van de provincie. Als een infanterie op zee staat zal het langzaam naar 50% zakken.

    Als twee legers samenvoegen zal het gemiddelde moreel gehanteerd worden (2 eenheden van 100% + 1 eenheid van 40% = 3 eenheden van 80%)



    5 Mobilisatie
    Mobilisatie heeft geen invloed op de kracht van je leger, maar wel op hun bewegingssnelheid. Als de mobilisatie lager is dan 100%, bewegen de eenheden niet op hun maximale snelheid.

    Zolang je een olievoorraad hebt stijgt het naar of blijft het op 100%, en als je olievoorraad op is zakt het.



    6 Ondersteuningsvuur
    Ook bekend als bombardementen, ondersteuningsvuur is niks meer dan je artillerie, railguns en schepen die vijandige eenheden onder vuur nemen. Dit kan als ondersteuning voor een gevecht of als zelfstandige aanval. Bombardementen werken net zoals gewone gevechten met het verschil dat ze maar 1 leger kunnen aanvallen. De langeafstandsschade word bepaald door de hoeveelheid artillerie, railguns en schepen.



    7 Forten
    Forten zijn een verdedigend hulpmiddel door klappen op te vangen van een aanvallend leger: ze verminderen de aanvallende schade.

    Je krijgt alleen een fort-bonus als je in de stad staat of erg dichtbij. Forten kunnen worden beschadigd door aanvallende troepen en zal geleidelijk aan zijn effectiviteit in een gevecht verliezen.



    8 Gevechten met meerdere legers

    Als meer dan twee legers vechten op een punt heb je een gevecht mer meerdere legers. Dit is niks anders dan een normale gevechtsronde, maar je moet onthouden dat een leger altijd vecht in alle gevechten waar ze in verzeild zijn geraakt. Dit kan ervoor zorgen dat een leger meerdere keren per uur hit. Een aanvallend leger heeft alleen de mogelijkheid om 1 leger tegelijk aan te vallen terwijl een verdedigend leger zich tegen meerdere groepen tegelijk kan verdedigen.

    Een speciaal geval van zo'n situatie is wanneer twee legers bewegen en/of beiden het bevel hebben elkaar aan te vallen. Dit zal resulteren voor beide legers in het aanvallen en verdedigen tegen de tegenstander, in de strategische betekenis. Dit zal leiden tot 2 hits per uur.



    Tip: Als je er zeker van bent dat je als verdediger een gevecht gaat winnen, is het handig om dat leger het bevel te geven de aanvaller aan te vallen, zodat je er een tweede 'tik' bij krijgt en het gevecht sneller afgelopen is. Als je in een fort staat, val dan niet aan, want als aanvallende eenheid verlies je de bonus die het fort biedt.



    9 Gevecht op zee
    Landeenheden hebben op zee slechts 33% van hun aanvals- en verdedigingskracht, en ook een lagere snelheid (zie FAQ Eenheden).

    Artillerie en railguns zijn niet in staat om te vuren op zee en tijdens in/uitscheping.

    Eenheden blijven in- of uitschepen totdat ze volledig zijn in- of uitgescheept bij een kust. Tijdens de uitscheping hebben ze hun sterkte vanaf zee nog: een gevaarlijk moment, omdat vijandelijke eenheden dan wel aan kunnen vallen met hun troepen die landsterkte hebben.

    Slagschepen en lichte kruisers zijn de enige eenheden kunnen bombarderen vanaf zee, ze zijn ook sneller dan andere eenheden op zee. Onderzeeërs hebben geen schootsbereik, maar zijn onzichtbaar voor de vijandelijke speler, tenzij ze in gevecht zijn, er goede vijandelijke spionnen in je land staan of er een vliegtuig boven hen patrouilleert.



    10 Infanteriebereik
    In de Eerste Wereldoorlog hadden soldaten afstandswapens, ook wel bekend als geweren. Deze geweren zorgen ervoor dat je vanaf een afstand vijanden kunt raken, zoals jullie vast bekend is. Dit geldt ook voor Supremacy1914: infanteriebrigades hebben een klein bereik dat hen toelaat om vanaf een afstand vijanden te kunnen raken.


    Tip: Als een infanterie-eenheid zich minder dan 20 minuten afstand bij een vijandige stad vandaan bevindt, kun je het aanvalsbevel herhalen en dan zullen ze de aanval direct beginnen.

    Community Support

    Supremacy 1: The Great War | EN Main Administrator

    Supremacy 1914 | NL Moderator